lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Emma Wange: Är gängkriminaliteten ett nytt problem? Skulle inte tro det

Ska man smälta ett isberg gäller det inte bara att få bort den lilla del som syns ovanför vattenytan. Utmaningen är i stället att få bort resten.

Publicerad: 2 december 2021, 08:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Samhälles debattredaktör Emma Wange synar ropen på hårdare tag och strängare straff.


Ämnen i artikeln:

GängkriminalitetUtanförskapVälfärdEmma Wange

Det handlar om gängkriminalitet, om skjutningar, om barn som dödas och skadas, om utanförskapsområden där svensk lag inte gäller. Lyssnar man på den politiska debatten kan man lätt få intrycket att gängkriminaliteten och utanförskapet växt fram senaste åren. Det stämmer inte. Våldet är visserligen råare och grövre nu, men det är inte så att allt var frid och fröjd i utanförskapsområdena ena dagen och ett kriminellt kaos den andra. 

”Det är ju ingen idé att utreda, de tar ju själva hand om rättsskipningen”, svarade en förundersökningsledare, när jag i slutet av 1990-talet frågade varför hen beslutat att lägga ner utredningen av en grov misshandel i en socioekonomiskt utsatt förort på Järvafältet. Att det just i det här fallet både fanns flera vittnen och god teknisk bevisning verkade man inte ens ha noterat. Inställningen var klar från början. 

Redan för 20 år sedan fanns det alltså personer som svek sitt uppdrag att upprätthålla svensk lag. Det är lika länge som regeringarna haft ett särskilt fokus på vissa områden präglade av socioekonomiskt utanförskap. Lika länge som kommuner och regioner har arbetat med att motverka utanförskapet. Ändå präglas områdena fortfarande av sämre folkhälsa, hög arbetslöshet och en skola som inte förmår leva upp till sitt kompensatoriska uppdrag. 

Det vi ser i dag är således toppen av ett isberg av problem som tagit decennier att växa till sig. 

LÄS MER: Ny rapport: Stor ökning av segregationen 

Nu har de här frågorna hamnat högst upp på den politiska dagordningen, senast i statsminister Magdalena Anderssons regeringsförklaring. Men att enbart kräva hårdare tag och skärpta straff, som allt fler politiker lägger fram som en slags universallösning, kommer inte att räcka. Det gör inte heller en satsning på fritidsgårdar eller det eviga projektduttandet som syftar till att vända utvecklingen.

I stället krävs ett grundläggande och långsiktigt arbete som måste föras på flera plan.

LÄS MER: Anna-Karin Grahn: Ska vi bryta utanförskapet måste vi nå mammorna 

Det är inte så att det inte gjorts något under alla år. Det har gjorts mycket, men inte det som verkligen behövs. Eller som gängexperten Maria Wallin konstaterade i en debattartikel i DS 2019: ”Inga projektpengar i värl­den kan rädda en situation där det skärs i fritid, skola och socialtjänst.”

Maria Wallin har sedan 2007 ”föreläst, skrivit och tjatat” om den framväxande gängbrottsligheten. I år slog hon larm om den tystnadskultur som växt fram i Göteborg, där kommunala chefer förminskat problemen med de kriminella nätverken. 

I år lyssnade man på henne, och tystnadskulturen fördömdes unisont. Om man lyssnar på hennes övriga budskap återstår att se. 

LÄS MER: Jiang Millington: Så fortsätter vi producera kriminella i våra socioekonomiskt utsatta områden 

Men den som vill vända utvecklingen måste inse att det kommer att ta tid och kosta pengar. Framför allt behövs ett tydligt kravställande: på skolan, sjukvården, polisen, arbetsförmedlingen och socialtjänsten. De måste i sin tur kunna ställa krav tillbaka och få de resurser och lagändringar som krävs för att göra riktig skillnad.

LÄS MER: Daniel Persson: Använd kommunernas kunskap för att bekämpa gängen  

Ska man smälta ett isberg gäller det inte bara att få bort den lilla del som syns ovanför vattenytan. Utmaningen är i stället att få bort resten. Men om vi inte börjar i dag kommer berget att växa till sig och bli ännu svårare att få bort. 

LÄS MER: Kraftigt stigande kostnader för ordningsvakter: ”Staten lämnar oss i sticket”. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Emma Wange

Debattredaktör

ew@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev