Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Är en miljöpartist bara en sverigedemokrat som inte haft inbrott?

Det finns ett talesätt som är att "en liberal är bara en konservativ som ännu inte har blivit rånad". Givet hur debattlinjerna har löpt när det gäller brottsligheten stämmer inte uttrycket helt – jag tror ändå inte att alla de konservativa som varnar för kriminalitetens framfart faktiskt har varit utsatta själva. Men, kanske har de inlevelseförmåga nog att placera sig själva i skorna på de rån- och/eller våldsoffer de läser om i tidningen – medan de liberaler som menar att debatten är full av överdrifter snarare har förmågan att vända bort blicken för att på så vis inte förstöra sin tillvaro av ständig oro, också i stunder då den är obefogad.

Publicerad: 16 januari 2018, 09:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Båda strategierna har säkert sina poänger. Men man kan hur som helst konstaterar att uttrycket om den rånade konservative har fått en tydlig illustration i Norrköping. Där har nämligen Miljöpartiets tidigare ordförande Linda Koskinen lämnat sin post och sitt parti och gått över till Sverigedemokraterna! Det är ett sidbyte som höjer ögonbryn, onekligen. Normalt sett beskrivs SD och MP som varandras absoluta motsatser i politiken, men uppenbarligen finns det skeenden som kan öppna upp stigar även mellan dessa partier.

Vad var det som hände? Jo, Linda Koskinen (tidigare Nilsson) driver en sportbar i Norrköping och under julhelgen drabbades hennes etablissemang av inbrott. Irriterande förstås och Koskinen skrädde inte orden på internet, utan beskrev förövarna som ”samhällsbörda” och kallades därtill Sverige för ett ”pajasland”, kanhända i ilska över både kriminalitet och avsaknad av polisiära insatser. Koskinens språkbruk i sammanhanget rimmade emellertid illa med partimedlemmarnas preferenser, vilket fick lokala MP-företrädare att be Koskinen lämna. Så gjorde hon – och klev över till SD, vilka fröjdades över tillskottet och hälsade Koskinen hjärtligt välkommen.

Kan vi därmed slå fast att ett nytt talesätt har sett dagens ljus? Är en miljöpartist bara en sverigedemokrat som ännu inte haft inbrott? Mja. Rätt tillvägagångssätt är ju såklart alltid att invänta underlag från Brå innan man drar några slutsatser. Låt oss således bordlägga frågan och återkomma i andra kvartalet 2019.

Sanna Rayman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev