Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Anna Kinberg Batra bland SD-gungor och C-karuseller

Att Moderaterna svängt i migrationspolitiken är väl egentligen inte så nytt, eller? Ända sedan förra hösten har man velat ligga steget före regeringen vad gäller restriktivitet. Det är inte från Moderaterna vi hört klagomål på gränskontroller eller andra skärpningar, om man säger så. Snarare har reaktionerna från borgerlighetens största parti varit att det regeringen gör är ”för lite”.

Publicerad: 23 november 2016, 12:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Så är gårdagens debattartikel från Anna Kinberg Batra verkligen någon nyhet? Mjo, det får man nog ändå säga att den är. På det personliga planet sätter hon punkt för de återkommande gliringarna om den där motionen 2001 om fri invandring. Egentligen är det fånigt att hon har jagats för det där. De flesta borgerliga politiker har vid ett eller annat tillfälle omfattat positionen fri invandring, på ett mer eller mindre teoretiskt plan – eller gör det fortfarande. Att ha en långsiktig – och dessutom sympatisk – vision om en sådan värld torde - eller ska man skriva borde? – inte vara oförenligt med att kunna agera pragmatiskt här och nu.

Att Anna Kinberg Batra måste markera så hårt mot sin och partiets gamla position beror givetvis på att pragmatismen på just det här området har lyst relativt mycket med sin frånvaro i M-ledningen, vilket har fått flera trogna M-väljare att kliva över till Sverigedemokraterna.

Med dagens uppdatering av DS Poll of polls kan det skälet skådas lätt i tabellerna. Den senaste uppdateringen kommer från Sentio, som i sin senaste mätning har SD som största parti på 25 procent.

Men även den mätning som ligger före, Inizios, visade likartade trender, med SD på tillväxt för tredje månaden i rad - på Moderaternas och Kristdemokraternas bekostnad.

Det är de här förflugna väljarna Kinberg Batra vill vinna tillbaka. Och det intressanta är att nu säger hon inte bara att S gör ”för lite”, utan hon lovar också att hennes egen position är permanent förflyttad.

För många inom Moderaterna har räddningsplankan i migrationsdebatten länge varit integrationen. Med en vässad integrationspolitik behöver vi inte stänga gränser och skärpa upp migrationsregler, har det hetat. Det har varit en användbar invändning eftersom den skapar en glidande skala inom vilken både fri invandring-moderater och mer restriktivt lagda moderater har kunnat mötas – eller åtminstone samexistera. Men nu skriver Kinberg Batra följande:

”En del menar att med reformer för att stärka integrationen skulle en omprövning av migrationspolitiken inte vara nödvändig. De har fel. Behovet av integrationsreformer är stort. Men de kan inte göras i stället för att säkra en kontrollerad invandring, utan behöver göras samtidigt.”

Den glidande skalan har kortats, och kapningen motiveras med hållbarhet: den gamla politiken var inte hållbar, konstaterar M-ledaren.

Samtidigt betonar hon att öppenhetsidealet är fortsatt centralt för Moderaterna och att misstro mot främlingar inte är en drivkraft i hennes parti. Den ambitionen är säkert djupt känd, men hon kommer möta anklagelser om motsatsen – också från sina egna medlemmar.

Litegrann är det här en fråga om att ta igen på gungorna vad man förlorar på karusellen. Helt enkelt: får hon genom denna positionering tillbaka tillräckligt många väljare från SD för att ha råd att tappa en och annan till Centerpartiet? Centern når – som av en händelse – sin högsta nivå sedan valet 2014 i dagens Poll of polls.

Sanna Rayman, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev