söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

ANALYS. Så blev M Kommunsveriges nya superpartner

Publicerad: 4 oktober 2022, 08:08

Samuel Åsgård, politikreporter på Dagens Samhälle. Foto: Simon Hastegård

Det nya politiska landskapet i kommunerna ser ut att gynna Moderaterna som kan ingå i princip i vilken konstellation som helst, skriver Samuel Åsgård, politikreporter på Dagens Samhälle, i en analys.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Lokala styren efter valet 2022Moderaterna

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


En oväntad effekt av Moderaternas val att öppna för att styra med SD kan bli att M kommer att ingå i fler koalitioner än någonsin med Socialdemokraterna. 

Inte minst för att S i många fall står utan andra alternativ om de vill sitta kvar vid makten i kommunen, då det på allt färre håll är möjligt att få ihop ett vänsterstyre. Ett sockrat bud från S och möjligheten att samarbeta med erfarna politiker som vet hur en kommun fungerar kan bli avgörande för många moderater. 

När partierna nu förhandlar om makten i kommunerna så gör de det i ett nytt politiskt landskap. Ett landskap som ser ut att vara särskilt gynnsamt för ett parti: Moderaterna. Oavsett om partiet ökat eller minskat lokalt i valet så är M med i diskussionerna om styret i en stor del av kommunerna. 

De styren som hittills bildats visar att M kan ingå i princip i vilken konstellation som helst. Men tre huvudspår finns ändå, och i flera kommuner finns möjligheten att välja mellan alla tre: 

Moderaterna kan styra med den traditionella borgerliga alliansen, som i Kungsbacka. 

… med det så kallade nya högerblocket, som i Oxelösund

… eller med Socialdemokraterna som i Borlänge

Vilken väg partiet väljer avgörs till stor del av de lokala förutsättningarna. Att bli av med ett evigt S-styre kan vara en morot för att styra med SD, KD och L. Men i flera kommuner där M kunde ha bildat ett nytt högerstyre går man i stället in i ett samarbete med S och motiverar det med behovet av trygghet i oroliga tider. Den politiska stabiliteten hos S kan locka mer än en ny, oprövad koalition med risk för slitningar mellan inte minst SD och L. Om förutsättningarna i stället finns för att styra tillsammans med de gamla allianspartierna C, KD och L så blir det alternativet ofta förstahandsvalet för M.  

Hur hela den nya politiska kartan i kommunerna kommer att se ut den kommande mandatperioden vet vi först om någon månad. Under tiden inspekterar många moderata politiker ett smörgåsbord med ett bredare utbud av politiska samarbetspartner än på länge.

LÄS MER: Karta: Här är det klart med nya styren

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev