Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

Almedalen 2016 - Den definitiva listan

Årets Almedalsfamilj:Familjen Wästberg; pappa Olle, mamma Inger och de båda sönerna David och Elias. Tre av fyra personer i familjen deltog i olika seminarier och utfrågningar. Den fjärde, David, förekom inte själv med namn i Almedalens programkalender, men har via sin Almedalsrutin och sitt jobb på Almega, där han arbetar med opinionsbildning och påverkan, naturligtvis stort inflytande över hur en av Almedalens större aktörer utformat sitt program för veckan.Korrigering: David stod också på scenen vid ett tillfälle under veckan, som moderator för ett seminarium med Riksbanken och Almega.

Publicerad: 12 juli 2016, 07:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Årets citat 1:
En Vänsterpartist som gjort sig känd för sin självständiga hållning kommenterade det faktum att Jonas Sjöstedt var arg på att andra partier ville vinna SD:s väljare: Vadå vad är problemet, vill han att de ska få behålla dem?

Årets citat 2:
En mångårig och initierad Brysselsvensk: ”Jag tycker verkligen synd om Gunnar Hökmark. Först Brexit då engelsmännen lämnar, och så går Per Heister i pension ovanpå det. Hur ska Hökmark nu veta hur han ska rösta i parlamentet?”

Årets siffra:
3 400. Antalet Dagens Samhälle-väskor som delades ut under veckan.

Årets klagomål:
Life science-tungviktaren Anders Lönnberg som uttryckte missnöje med storleken på ovan nämnda DS-väska då hans kavaj inte fick plats i den. Trots upprepade försök att knöla ned kavajen i väskan flög den omedelbart upp igen, och varje gång såg den alltmer ut som en skrynklig kondom, för att citera en annan vid försöken närvarande life science-profil.

Årets mest saknade Almedalsprofil:
Zoran Alagic, presschef på Lärarnas Riksförbund och välkänd Almedalsprofil bland annat tack vare den journalistmiddag där han och Expressens Eric Erfors traditionsenligt bjuder in några kollegor på middag en kväll mot slutet av veckan, kom inte till Visby i år. Debattbloggen spår en storstilad comeback på Gotland 2017.

Årets Almedalsmiddag:
Expressens Niklas Svensson förlorade sitt klassiska stambord på Donners på grund av nya ägare. Detta fick honom att istället äta middag på en ny krog varje kväll, tillsammans med inbjudna gäster, där allt direktsändes via Expressens Facebooksida. Ett upplägg värdigt Almedalens egen Duracellkanin. En kväll betalade enligt en närvarande källa sällskapet tillsammans 200 kronor för den middagen, inklusive dryck. Utan konkurrens årets billigaste Almedalsmiddag, för middagssällskapet, om än inte för krogen i fråga.

Årets Almedalspackning:
Näringslivshistorikern, matprofilen, småbarnspappan och estradören med mera, Edward Blom, anlände till Visby stilenligt klädd i kostym, skjorta och slips och med fem stora resväskor, en rejäl låda samt barnvagn med tillhörande skötväska, som packning. ”Har aldrig förstått vitsen med lätt bagage och ledig klädsel”, kommenterade han på Instagram. Något av det första Blom gjorde efter ankomsten till Visby var att konstatera att packningen trots de sex väskorna inte var komplett, och han gick därför ut på stan och köpte ett par skor. Dessa skor tappade han sedan bort i vimlet, varvid han desperat skickade ut en efterlysning på twitter med en bild på en likadan skokartong. Och jodå, den återbördades till Blom tack vare detta.
En luttrad hustru, Gunilla Kinn Blom, konstaterade stillsamt på Skandias mingel: ”Han har aldrig trott på att resa med lätt packning.”

Årets trend:
Svenska värderingar.

Årets raket:
Svensk nationalism.

Årets hetaste seminarieämne:
Integration.

Årets nykomling:
Isabella Lövin.

Årets Almedalsklippa:
Fredrik Andersson.

Årets förlorare:
Identitetspolitiken.

Årets nej det här var inte bra:
Efterfesten till DJ Battle.

Årets hotell:
Sköna Hönor. Rekommenderas bland annat för det urtrevliga värdparet, och de fantastiska takrummen.

Årets mest snabbfotade:
Gänget bakom den prisbelönande appen Mingla, som mer än något annat digitaliserat Almedalen, arrangerade med bara några timmars varsel tillsammans med den snabbfotade redaktionen på Makthavare.se en ruinfest för att fira Minglas framgång. 400 personer dansade i Visbykvällen framför scenen, samtidigt som de kunde beskåda en mer än sevärd utställning från Fotografiska. Almedalen när den är som bäst, och ett synligt bevis på att mingel och fester inte alls behöver vara indränkta i rosé, trots veckans rykte. Den alkoholfria baren gjorde nämligen att festen kunde ha öppen dörr – som Almedalen förr om åren, vilket bidrog till framgången.
André Assarsson, Fredrik Andersson, Martin Borgs och Jessica Schedvin visar att en succé i Almedalen inte nödvändigtvis kräver ett halvårs planering, utan också kan vara ett pop up-event gjort med bara några timmars förberedelsetid.

Årets spaning:
”Digitalisering är verkligen årets ord i ‪#‎almedalen‬. Alla talar om det. Alla utom politikerna.” Det digitala proffset Fredrik Wass som snart börjar arbeta med omvärldsbevakning åt Sveriges Tidskrifter.

Årets produktutveckling:
Den alkoholfria baren på Skandias och Expressen trädgårdsmingel. Det var allt annat än pliktskyldigt framställda glas med alkoholfri ljummen rosé eller mineralvatten som serverades över den disken. Se och lär, övriga mingelarrangörer!

Årets Almedalsproffs 1:
Luleås kommunalråd Niklas Nordström som genom ett systematiskt och mycket välplanerat arbete i Almedalen företräder sin kommun och levererar nytta till den på ett sätt som saknar motstycke. Och genom att varje dag skriva en öppen Almedalsrapport på sin facebooksida där han berättar om vad han gjort för Luleås räkning kan intresserade luleåbor följa sitt kommunalråd på plats, och själva bedöma om han gör ett bra jobb eller ej. ”Det jag åstadkommer här under en vecka i form av möten med mera skulle ta mig ett halvår att göra hemma i Luleå om jag inte var på plats i Almedalen”, säger Nordström. Han är en förebild för den samlade politikerklassen i Visby. Se och lär, branschkollegor i politiken!

Årets Almedalsproffs 2:
Ida Karlbom, kommunikationskonsult och regnklädesföretagare, som är hjärnan, rådgivaren och den trygga klippan bakom Skandias Almedalsevenemang. Trädgårdsminglet, som är Almedalens i särklass bästa, och för vilket hon är general och dörrvärd, är bara en del av det hon gör för bank- och försäkringskoncernens räkning under veckan, men den mest synliga delen. Och vilket sätt hon gör det på! Hon är en förebild för eventarrangörer som vill göra ett seriöst intryck i Almedalen. Se och lär, branschkollegor i pr-svängen!

Årets vinnare:
Alla besökare, åhörare och deltagare. Almedalen är, trots vad veckans kritiker säger, en fantastisk uppvisning i demokrati, öppenhet, kontaktskapande, affärsnytta och folkbildning.

Andreas Henriksson, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev