Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

All denna spänning M inte vill ha

SCB:s partisympatimätning är tung och påverkar förstås även Dagens Samhälles egen sammanställning Poll of Polls. Precis som i SCB-mätningen så är den stora snackisen förstås det som vi sett under hela våren - nämligen att Moderaterna dyker, medan Centerpartiet svävar uppåt. Hos oss landar M därmed på 17,1, medan Centern för närvarande sitter på 12,3 och därmed har fördubblat sitt stöd sedan valet.

Publicerad: 1 juni 2017, 12:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I själva SCB:n stannar Moderaternas dyk vid 18,1 procent, vilket är mindre än Sverigedemokraternas 18,4. Bara det är förstås en psykologisk käftsmäll, men ironiskt nog är M:s tapp ändå lägre än de förmodligen själva befarat. Inför denna torsdag förvarnades moderaternas riksdagsledamöter om att det skulle kunna bli betydligt värre. En och annan andas förmodligen ut idag. 18 är kasst, men det är åtminstone inte 15, typ. Det är smått ironiskt att den sämsta SCB:n i mannaminne för M samtidigt är en luftficka för Anna Kinberg Batra.

Moderaternas nedgång beror på det ödesdigra beslutet att förklara sig villiga att förhandla med SD, förklarar många kommentatorer. Och ja, så är det förstås. På ett sätt. Men problemet för M är att man så att säga står mellan två svårfångade hötappar. Säger man att man kan tala med SD kliver den liberala delen av M av och springer till Centerpartiet. De mer konservativt lagda väljargrupperna är förmodligen inte lika upprörda, men deras tillit till M är sargad och man litar dessutom inte på att M ska kunna hålla rodret i en Allians där åsikterna i några av väljarnas viktigaste frågor (migration, integration och trygghet) spretar betänkligt. Det regeringsalternativ som M och övriga alliansen fortfarande sägs utgöra är så att säga inte uppenbart enigt.

Skulle Moderaterna å andra sidan backa och återigen förklara SD för oberörbara, ja då får vi dagens situation fast omvänt. De liberala väljarna skulle inte lita på M:s nya position och bestraffa dem med att inte återvända – och de konservativa skulle uppfatta att C tagit över rodret, vilket i deras ögon inte är positivt. Vore en övertygelse synlig bakom manövrerandet hade mycket varit vunnet, men ovanpå allt annat så är det dessutom oklart vad partiledningen egentligen vill själv.

Det är inte lätt att heta Anna Kinberg Batra just nu.

Andra som har det tufft är Miljöpartiet. Även här utgör SCB:n ett litet andrum i så måtto att man åtminstone inte hamnar under riksdagsspärren. Å andra sidan är MP ofta överskattade i mätningar. MP:s vinglande på gränsen utgör i sin tur ett problem för Socialdemokraterna. I de av SCB omätta kulisserna lurar Feministiskt initiativ, som tveklöst goffar i sig röster från både MP och V. För S torde den tanken vara nog för att få bekymmersrynkorna att djupna. Ett rödrosa samarbete kan ju bli hur spännande som helst! Men någonting säger mig att spänning inte är vad Löfven letar efter i en relation.

Sanna Rayman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev