Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Redaktionskrönika

12 frågor till Fredrik Strage, och andra Anonyma Kristdemokrater

Det har spridit sig en våg av oro i den stockholmska medie- och tyckareliten. Redaktionernas valkompasser och andra former av politiska sakfrågetester har plötsligt avslöjat att det valåret 2014 bor en liten kristdemokrat där man minst anar det. Personer som Mattias Svensson, redaktör på Neo, och popsnöret Fredrik Strage på DN Kultur samt undertecknad har alla svarat på valkompassernas frågor och oväntat fått beskedet att vi till över 50 procent är kristdemokrater.

Publicerad: 2 maj 2014, 18:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Detta krassa besked har vi hanterat på olika sätt. Mattias Svensson blev, enligt en vanligtvis välunderrättad källa, inte ett dugg förvånad. Som en av få tidigare nyliberala aktivister i Frihetsfronten som en gång gått i ett förstamajtåg tillsammans med Gudrun Schyman, lär han vara mer än van vid att förekomma i aparta politiska sammanhang.

Undertecknad är luttrad efter en mångårig karriär som reporter som bevakat och skrivit om den svenska PR-branschen: ”Man kan inte lita på något i tidningarna nu för tiden. Allt är planterat. Det enda jag undrar över är hur i hela friden KD lyckats rigga valkompasserna även på de stora redaktionerna. Att de lyckats med det PR-stuntet gör mig faktiskt inte så lite imponerad. Bara därför förtjänar de kanske min röst ändå.”

Den enda som inte riktigt lyckades hantera det krassa beskedet om att han är kristdemokrat, om än i smyg, är DN Kulturs Fredrik Strage. Han kände sig därför tvingad att skriva en lång krönika om att han tydligen inte blivit vaccinerad mot KD, trots att han lyssnat på väldigt många och väldigt hårda rockband i sin ungdom: Det känns som om en liten Ulf Ekman-alien är på väg att slå sig ut ur mig.

För oss tre, och andra som känner sig träffade finns det nu hjälp. Jag har passande nog kommit över ett utkast till programförklaring för en pinfärsk självhjälpsorganisation. Och efter att ha läst det inser jag att det finns hopp även för oss tre, och rimligtvis andra, där ute i den politiska djungeln. Varsågoda. Här publicerar jag arbetsmaterialet i sin helhet:

Känner du att du plötsligt sympatiserar med KD eller är du orolig för någon i din närhet? Alla som har en önskan att sluta sympatisera med KD är välkomna till AKD.

Anonyma Kristdemokrater (AKD) är en gemenskap grundad av medelålders medelklassmän verksamma i media, som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem med kristdemokraterna och hjälpa andra att tillfriskna från kristdemokratin.

Det enda villkoret för medlemskap i AKD är en önskan om att sluta sympatisera med KD. Vårt främsta syfte är att hålla oss borta från kristdemokratiska idéer och hjälpa andra anonyma kristdemokrater som hukar i garderoben att sluta sympatisera med KD.

Behöver du hjälp? Ring vår telefonjour och tala med en tillfrisknad före detta kristdemokrat. Under valår är den fram till dess att vallokalerna stänger klockan 20.00 på valdagen bemannad 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.

Kristdemokrat är ett svårt och hårt ord. Och ändå är ingen för ung – eller för gammal (se bara på Alf Svensson, han sitter i EU-parlamentet, 75 år gammal) – för att ha problem med kristdemokratin. Kristdemokratin är nämligen en sjukdom. Vem som helst kan drabbas av den. Och vi har, efter att oberoende av varandra testat våra åsikter mot olika väljarkompasser, kommit till den smärtsamma insikten att vi är kristdemokrater.

Vi har det gemensamt att vi är medelålders vita män stabilt förankrade i den stockholmska mediemedelklassen. Men vem som helst kan drabbas. Även om du växte upp på Stockholms syntklubbar under 80-talet, och alltså inte var medlem i kyrkans unga i Jönköping, befinner du dig i riskzonen. Du kan ha gått på hur många hårdrockskonserter som helst i tonåren, och tapetserat ditt rum med affischer på Wasp, en dag trillar du plötsligt ändå dit och stirrar med avsmak på skärmen där valkompassen obarmhärtigt skriker ut att du är kristdemokrat.

Det gör egentligen det samma hur länge du varit kristdemokrat, eller vilken slags kristdemokrat du är. Det är vad kristdemokratin gör med dig som räknas. Och det är där vi kommer in.

AKD – Anonyma Kristdemokrater - är en gemenskap av medelålders mediemedelklassmän som delar sina erfarenheter, sina förhoppningar och sin styrka med varandra för att söka lösa sitt gemensamma problem och hjälpa andra att tillfriskna från kristdemokratin.

Tolv enkla frågor som du kan använda för att testa dig själv:

1. Tänker du rösta på KD för att du har problem med de kvinnliga redaktörerna på kulturredaktionen, eller för att klara av en stressig vardag där livspusslet inte går ihop?

2. Tänker du i hemlighet på kristdemokraterna när du blir förbannad på andra, typ feministiska kompisar på kulturredaktionen eller sossiga kollegor på politikredaktionen?

3. Tänker du helst på kristdemokratisk politik ensam, eller när du diskuterar politik med vänner och kollegor på en after work?

4. Börjar dina samhällsorienterade artiklar och krönikor bli sämre, eller har du börjar göra bort dig på jobbet när ni testar artikelidéer på redaktionens morgonmöte?

5. Försöker du sluta tänka på KD, eller tänka mindre på KD, utan att klara av det?

6. Har du börjat läsa ledaren i Dagen på nätet redan till frukosten?

7. Pratar du så ofta och hetsigt om Ebba Busch, Sara Skyttedal och Ella Bohlin att det nästa låter som om du är hemligt kär i trion?

8. Händer det att du inte kan sluta skratta och applådera när Göran Hägglund berättar ett 15 minuter långt skämt i sitt tal i Almedalen?

9. Undviker du att tala om ditt intresse för kristdemokratisk politik?

10. Hamnar du i bråk med kollegorna på tidningen när ni av en slump samtidigt vid kaffeautomaten på redaktionen kommenterar kristdemokraternas senaste politiska utspel?

11. Händer det att du inte kan slita dig från skärmen även när du bara tänkt läsa ”bara en” kristdemokratisk riksdagsmotion lagd under allmänna motionstiden?

12. Tycker du att det är ballt att visa att du kan citera långa stycken ordagrant och fritt ur minnet från Hägglunds tal och artiklar om ”verklighetens folk”.

Om du svarar ja på tre eller fler av ovanstående frågor bör du kontakta AKD. Vi finns till för dig!

Om du vill följer en av oss dig ända fram till vallokalen, och förbi valsedlarna vid entrén, så att du inte, mot din vilja och ditt eget bästa, ändå smugglar ned tre valsedlar från KD i byxfickan, innan du går in i valbåset för att slicka igen valsedelskuverten.

FÖRTYDLIGANDE: Namnet Anonyma Kristdemokrater syftar alltså inte på ledamöterna i den kristdemokratiska riksdagsgruppen.

Andreas Henriksson, Debattredaktör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev