Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Mats Reimer: Vi måste bli bättre på att skydda barn från ovetenskaplig vård

Det är lika viktigt att kvacksalverilagstiftningen ses över som att Ivo spottar upp sig och skärper kraven på att legitimerad sjukvårdspersonal bedriver evidensbaserad medicin.

Publicerad: 23 augusti 2021, 06:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdpersonalIVOVetenskap

Allt färre politiker verkar tro på alternativmedicin och åldersgränsen för alternativ sjukvård av barn kommer förmodligen snart att höjas så att fler barn skyddas från ovetenskaplig vård.

Kjell Asplunds utredning om Komplementär och alternativ medicin föreslog för ett par år sedan att barn under 15 år endast ska få behandlas av legitimerade vårdgivare (i dag är gränsen åtta år). Men detta förslag lämnar tyvärr ett större kryphål än man kunde tro, eftersom vårdgivare med legitimation har en enormt stor frihet att bedriva vård utan klar evidens.

Den som är legitimerad läkare, sjuksköterska, fysioterapeut, kiropraktor eller biomedicinsk analytiker kan på eget ansvar ge alternativmedicin även till små barn, och så länge som inte diagnostik eller behandling uppenbarligen skadar brukar inte Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) idka nämnvärd tillsyn. Detta finns det många exempel på, men låt oss här se närmare på så kallad ”funktionell medicin” som bedrivs av flera privatkliniker runt om i landet.

Funktionell medicin har importerats från USA och har sina rötter i ”Big Vitamin”– industrin som tillverkar kosttillskott. Flera av de svenska funktionsmedicinarna säljer också själva de kosttillskott de ordinerar och de menar sig huvudsakligen kunna hitta svaret på sjukdomar och besvär i näringsbrister, födoämnesöverkänslighet och obalans i tarmfloran. Genom att ta enormt många labbprover hävdar man kunna skräddarsy en individualiserad behandling till varje kund genom att ordinera kosttillskott, dieter och eventuellt antibiotika för att påverka bakterierna i tarmen.

Förutom det bristande forskningsstödet finns det ett antal problem med detta. För det första leder massiv provtagning nästan alltid till att även fullt friska människor uppvisar i vart fall enstaka resultat utanför det statistiska normalområdet. Det är matematiskt ofrånkomligt, och inom forskning brukar denna fallgrop kallas massignifikans. För det andra använder funktionell medicin ofta tester som den vanliga sjukvården förkastat som osäkra, meningslösa eller vilseledande.

Låt oss ta några exempel från den hälsokontroll som erbjuds barn över två år med en prislapp på över 30 000 kronor. Där ingår 44 ovanliga antikroppstester för matallergi, tester som inte en enda barnallergolog i Sverige skulle använda eller lita på. Testerna påstås kunna hitta sådan födoämnesöverkänslighet som sägs kunna orsaka ledvärk, depression och koncentrationsproblem.

Den obalans i tarmfloran man menar att avföringstest kan upptäcka, hävdar funktionsmedicinarna kan ligga bakom så vitt skilda tillstånd som diabetes och autism. Vidare görs reklam för att det mäts ”cellenergi”, mitokondriefunktion, oxidativ stress och tungmetaller. Symtom de kopplar till ”tungmetallbelastning är till exempel trötthet, ångest, depression eller hjärndimma”. Ingenting av detta hör hemma i en vetenskapligt baserad vård.

LÄS OCKSÅ: Mats Reimer: Kvacksalvarna har trots allt något att lära läkarna

Barnläkarkollegor på sjukhuset har berättat att de redan sett tråkiga resultat efter att föräldrar vänt sig till funktionsmedicinare; barn har ställts på onödiga dieter, de har fått felaktiga allergidiagnoser och har ordinerats antibiotikabehandling med risk för biverkningar.

Kvacksalverilagstiftningen har över 60 år på nacken och behöver en översyn. Asplunds utredning var ute på remiss för två år sedan, och förhoppningsvis kommer det en proposition och en lag vad det lider. Men det är lika angeläget att Ivo spottar upp sig och börjar ställa skarpare krav på att legitimerad sjukvårdspersonal ska bedriva evidensbaserad medicin.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Ämnen i artikeln:

VårdpersonalIVOVetenskap

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev