Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vi laddar med nya krönikörer inför 2015

Dagens Samhälle utgår från att 2015 blir ett politiskt dramatiskt år och inför kommande turbulens laddar vi upp med att rekrytera fyra slagkraftiga krönikörer. En av dem är Daniel Suhonen (S) - en skribent som väcker starka känslor. Nästan lika djärv är Karin Svanborg-Sjövall, Timbro-chef, som också blir ny skribent.

Publicerad: 16 december 2014, 15:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Om man ska tro Stefan Löfven blir det extra val i Sverige den 22 mars. Men han kanske ändrar sig före den 29 december då beslutet senast måste vara fattat. Nu har ju LO krävt att a) samarbetet med MP ska avslutas inför det extra valet och b) att extra val inte ska genomföras alls.

Vi får se vilken riktning Stefan Löfvens piruetter tar denna gång eftersom han c) både vill samarbeta med MP, d) gå till val utan MP men samtidigt e) gå till val på den budget som bygger på stöd från MP och V. Dagens Samhälle utgår från att 2015 blir ett politiskt dramatiskt år och inför kommande turbulens laddar vi upp med att rekrytera fyra slagkraftiga krönikörer.

Man kan säga mycket om Håkan Juholt, men han kunde hålla ett politiskt begripligt tal med glöd. En av de som brann för Juholt var talskrivaren Daniel Suhonen, författare till den enormt omdebatterade boken Partiledaren som klev in i kylan. Hipsterskägget Suhonen är marxisten som mer än någon annan personifierar den socialdemokratiska vänstern. Tidigare redaktör för tidskriften Tiden och sedan 2013 chef för LO-finansierade tankesmedjan Katalys.

Suhonen är omstridd, inte minst internt i S, och väcker starka känslor. Från 2015 blir han krönikör i Dagens Samhälle.

LÄS MER: Här hittar du Dagens Samhälles alla krönikörer.

Nästan lika djärv och ideologiskt stridbar, fast på den borgerliga sidan, är nya Timbro-chefen Karin Svanborg-Sjövall. Hon ska också skriva för Dagens Samhälle. Eftersom hon är vd för den vassaste liberala tankesmedjan, och Suhonen för vänsterns motsvarighet, är spännvidden mellan våra krönikörer säkrad. Karin och Daniel är sällan överens om vägen, men bägge är passionerat intresserade och insatta i frågor som rör skola, vård, omsorg och annan skattefinansierad välfärd.

En annan spetsig socialdemokrat som börjar publicera sig i denna tidning är chefredaktören för Folkbladet i Norrköping, Widar Andersson. Han är en pragmatisk tidigare riksdagsman, som inte drar jämt med Suhonen men desto oftare med partiets lokala kommunpolitiker. De som måste lösa problem och inte bara tjafsa. Widar menar också att det är bra med privata utförare i välfärden, och hör till dem inom S som anser att vinst är en nödvändighet om kvaliteten ska ha en chans.

Slutligen, landets kaxigaste ”borgarbracka”. Rebecca Weidmo Uvell är den rappaste högerrösten just nu. Civilekonom, feminist och med klassiskt liberala värderingar märks hon inte minst i sociala medier där hon bloggar, twittrar och facebookar konstant. Dessutom engagerad av Skattebetalarna som ny Slöseri-Ombudsman och ständigt på jakt efter kommunalt missbruk med skattepengar. Rebecca är alltså en kvinna som somliga läsare av denna tidning har anledning att frukta.

Krönikörer som fortsätter sedan tidigare är statsvetarna Peter Santesson och Stig-Björn Ljungren liksom författaren Åsa Moberg och debattören Sakine Madon.

LÄS MER: Här hittar du Dagens Samhälles alla krönikörer.

”Dagens Samhälle utgår från att 2015 blir ett politiskt dramatiskt år och inför kommande turbulens laddar vi upp med att rekrytera fyra slagkraftiga krönikörer.” \

Mats Edman, Chefredaktör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev