Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

"Vi har vässat rankningen av superkommuner"

Publicerad: 19 april 2018, 02:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Årets Superkommuner

På Dagens Samhälles redaktion har vi alltid tyckt att jämförelser är både intressanta och relevanta. Det vet vi att vi inte är ensamma om, våra läsarunder-sökningar visar att även många av er läsare tycker att det är värdefullt att ta del av våra kommunjämförelser löpande under året.

En gång om året gör vi det lite extra – i vår stora superkommunrankning. Målet är att vaska fram ett antal superkommuner, det vill säga kommuner med tydlig växtkraft och som är väl positionerade för framtiden i ett alltmer digitalt kunskapssamhälle. Vi rangordnar vilka kommuner som historiskt sett har presterat väl på viktiga områden, och mäter också styrkan genom ett antal framtidsfaktorer. Vår ambition är helt enkelt att hitta de mest spännande kommunförebilderna 2018.

I år har Dagens Samhälles researchavdelning tagit superkommunrankningen ett steg till. De senaste månaderna har våra datajournalister Johan Ekman och Gustav Halth ägnat sig åt en riktig djupdykning i den officiella statistiken om kommuner.

Dels har vi fördjupat och breddat vår superkommunrankning. Tidigare har tävlingen byggt på ett tiotal variabler, i år bygger rankningen på hela 75 olika variabler. Dels lanserar vi i år en ny databastjänst. Kommundatabastjänsten lanseras i samband med korandet av Årets superkommuner den 16 maj och kommer uppdelad i en gratistjänst, som är mer begränsad, och i en premiumtjänst. Håll utkik!

Men nu ska vi först uppmärksamma Mölndal, Nacka och Solna – finalister i klassen storstadskommuner, Halmstad, Lund och Nykvarn – finalister i klassen städer/stadsnära kommuner samt Skövde, Varberg och Ystad – finalister i klassen småstäder/landsbygd. Kampen om topplatserna har varit stenhård. Varmt grattis till er alla! Och väl mött den 16 maj, då tre av dem koras till Årets superkommun 2018.

Olov Carlsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Årets Superkommuner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev