Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Vi har redan ett vaccin som är gott nog

Över tusen svenskar döda. Skolor stängda, folksamlingar förbjudna. Men nu till de goda nyheterna: vaccinet är redan här! Vi har bara inte tagit det eftersom landets makthavare visat sig vara anti-vaxxers.

Publicerad: 16 april 2020, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetVaccinationerA-kassaSegregation

Vi är många som är rädda nu. Nästan alla. Några fortsätter att förneka faran, men de är i minoritet. Vi är rädda för att bli smittade, för att smitta andra, för att förlora våra jobb, för att bli smittade på våra jobb, för att börskurser faller och favoritbutiken går i konkurs. Vi sörjer ledigheten som inte blev av, vännerna vi inte kan träffa och våra åldrade anhöriga i som sitter i karantän. Och alla hoppas vi, tillber vi, dyrkar vi det där vaccinet som forskargrupper världen över tävlar om att bli först med.

Men sanningen är att vi redan har vaccin. Inte ett med hundra procents täckning, men ett gott nog. Vi kunde ha varit långt mer osårbara för en pandemi om vi bara tagit vaccinet. Om vi byggt bostäder i storstäderna så folk sluppit bo så nedrans trångt. Om vi förbjudit fattigdom i stället för tiggeri. Om vi hade haft en arbetslöshetsförsäkring värd namnet som hindrat ekonomisk depression från att leda till personlig konkurs, personlig depression, missbruk, självmord. Om vi haft en äldrevård med rimlig arbetsbelastning vars personal fått skäliga löner, och därmed hunnit uppfylla både hygienrutiner och basala mänskliga behov. Om vi haft en offentlig sjukvård rustad för det oväntade. Om vi haft egen läkemedelsproduktion och inte som nu förlitat oss på marknadskrafterna och redan före pandemin haft över 500 läkemedel restnoterade. Om sjukvården hade tillåtits ha överkapacitet i stället för brutal underkapacitet med syftet att avskaffa den offentliga vården till förmån för den vinstdrivande privata eller den privatförsäkringsbekostade. Om vi haft lager av skyddsutrustning och handsprit.

Visste du att ordet vaccin är sprunget ur det latinska ordet för ko, ”vacca”? Det första vaccinet kom sig nämligen av att britten Edward Jenner i slutet av 1700-talet ympade en liten pojke med kokoppor i tron om att det skulle skydda mot smittkoppor. Och Jenner fick rätt. Smittkopporna är i dag utrotade. När nya virus kommer ligger läkarvetenskapen steget efter. Inget läkemedel kan släppas utan rigorös testning. Då står i stället hopp och tilltro till samhället, till våra politiker som hade kunnat genomföra den allmänna sociala vaccineringen mot pandemier, och för all del också andra större katastrofer: olyckor, terrorattentat, klimatkriser. Det hoppet har grusats med bestämdhet och priset är liv. Hittills har som sagt över tusen svenskar dött i den nya smittan, inklusive två vårdarbetare.

Låt oss enas om att aldrig mer gå ovaccinerade in i framtiden. Låt oss rusta upp välfärden till minne av de medmänniskor vi nu och snart förlorat till covid-19. Låt oss omedelbart avsätta de politiker vars agenda är att bibehålla skyddslösheten. Hej då anti-vaxxers (vaccinmotståndare), er tid är förbi.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev