Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

"Vi har råd med framtiden – och tur med vädret"

Vill Socialdemokraterna att det politiska samtalet ska handla om något annat än migrationsfrågor finns det bara ett sätt. Partiet måste leverera välfärdsreformer som skapar större känslor än migrationen, skriver Daniel Suhonen som lanserar ett program för valseger i september.

Publicerad: 1 juni 2018, 03:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaVinster i välfärdenBostadsbristenFörstatligande av skolanSjukförsäkringA-kassa

Om S vill bryta en vikande opinion är frågan om vinst i välfärden en bra startpunkt, liksom att avskaffa allmän visstid, men det som behövs är tunga reformer som klyver partierna längs klasslinjer. Ett socialdemokratiskt parti som gick till val på följande program skulle skaka om valdebatten och väcka entusiasm för de valarbetare som ska knacka dörrarna och ringa telefonsamtalen. Ett program för valseger skulle innehålla följande reformer:

■ Ett nytt pensionssystem. Statsminister Stefan Löfven (S) talar på nationaldagen den 6 juni och ber Sveriges pensionärer och löntagare om ursäkt. Han säger att ”Socialdemokraterna varit naiva” och därför omedelbart lämnar Pensionsgruppen. S går till val på ett nytt pensionssystem som redan från 1 januari 2019 med en tillfällig lagstiftning lyfter alla pensioner till minst 15 000 kronor per månad. Intjänade pensionsrätter lyfts upp från detta golv. Reformen kallas Allmän Trygghetspension (ATP) och har som målsättning att ge alla löntagare en trygg ålderdom. Borgarna rasar, SD tvingas välja sida och går med högeralliansen.

■ En sjätte semestervecka. I sitt tal meddelar statsministern att regeringen från 2018, det vill säga redan från 1 juli inför en sjätte semestervecka. Reformen genomförs direkt och i formen av en ”plogbils-reform” där alla som har framförhandlade pensionsrätter förlängs med fem dagar. TCO och SACO liksom LO-förbunden jublar. Rekordsommaren 2018 belönas med extra ledighet. M-ledaren Kristersson och SD-ledaren Åkesson lovar närmast unisont, med artikelunderlag skrivna av samma konsultfirma från Svenskt Näringsliv, att riva upp reformen redan i september.

■ Bostadspensionsfonden löser bostadskrisen. Regeringen lägger förslaget att en av AP-fonerna får i uppdrag att bygga och förvalta bostäder. Den som placerar sitt pensionskapital i detta Bo-pensionssparande (summan beräknas på den planerade summan vid pensionering) får rätt till en bostad där den enskildes pensionsinbetalningar blir amorteringar på ett tänkt bolån. Staten står för säkerheten. Det är omfördelning över en livscykel och innebär att byggtakten ökar och fler kan efterfråga boende.

■ Förstatligande av skolan och sjukvården. För att komma till rätta med vårdköer, OPS-skräpet i Stockholm samt segregationen och betygsinflationen i skolan går S till val på ett förstatligande. Privata skolor med vinstmotiv försvinner i samma veva. ”Alla har rätt till en god sjukvård och en bra utbildning”, säger Stefan Löfven och reformen får massivt stöd.

■ Höjda tak och ersättningar i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. För att få med sig den breda medelklass som utgörs av arbetare, tjänstemän och småföretagare – men där ganska stora grupper ligger över taken i inkomstförsäkringarna – beslutas att alla ersättningsnivåer lyfts till 90 procent och att taken höjs kraftigt så i princip alla löntagare får en fungerande inkomstförsäkring vid sjukdom och arbetslöshet från 2019.

I andan av detta valprogram byter Socialdemokraterna sin valledning och går till val under parollen: Vi har råd med framtiden – och tur med vädret.

Daniel Suhonen, chef fackliga idéinstitutet Katalys

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev