Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vi behöver porren för att orka vara jämställda

Man brukar säga att i länder där porren är fri är kvinnorna också fria. Det låter som en kliché men stämmer, för i diktaturer är porr alltid förbjudet.

Publicerad: 20 juni 2017, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Feminism

Trots detta verkar Unizon (Sveriges kvinnojourers riksförbund) för ett porrfritt samhälle. Unizon har tillsammans med Sveriges kvinnolobby och Roks lanserat ett manifest under hashtagen #porrfritt, spridit dokumentären ”Pornland – hur porrindutrin har kapat vår sexualitet”, släppt en rapport om porrens skadeverkningar och startat kampanjen ”Porr är inte sex”.

Unizons utgångspunkt är att porren är skadlig och avskyvärd. Om den försvann skulle världen äntligen bli en fredlig, jämställd plats. Frågan är bara hur det ska gå till. Porrmotståndaren och sociologiprofessorn Gail Dines uppger själv i ”Pornland” att 36 procent av all internettrafik är porrelaterad och att porren banar väg för tekniska framgångar som snabbare internetuppkoppling och fantastisk bildkvalitet på mobilen.

Det mest förvånande är att ”Pornland” inte en enda gång tillskriver tjejer egen vilja utan bara talar om killars porrkonsumtion, trots att Buzzfeed redan 2014, tillsammans med världens största webbsajt Pornhub, i en demografisk undersökning kunde avslöja att kvinnor och män tittar på porr ungefär lika mycket och att kvinnor ser på grov porr mer än dubbelt så ofta som män.

Kanske är det kopplat till dagens kvinnoroll, den prestationsbundna? Ju mer kontroll en kvinna måste ha i vardagen – framgångsrik på jobbet och perfekt maka och mor – desto mer behöver hon fantisera om att fullständigt släppa taget och låta sig styras.

För att orka vara jämställda behöver många moderna människor porren både som glädjekälla, snuttefilt och ångestdämpare.

Samhället präglar pornografin snarare än tvärtom, porren är en säkerhetsventil. När samhället lägger sig vinn om att vara jämställt och könsneutralt går porren åt andra hållet. Den är som en skrattspegel – alltid motvalls.

Porren har ett viktigt symbolvärde, särskilt i tider av terrorism gentemot västvärldens ideal: i väst låter vi både kvinnor och män fatta alla möjliga beslut, även sådana som kan anses vara dåliga och självdestruktiva. Vi tillåter människor en fri vilja att använda precis som de vill. Därför blir porren i all sin snuskiga fulhet en anti-totalitär kraft. Det borde en organisation som Unizon ha förståelse för.

I höstas släpptes dokumentären ”Rocco” om vårt sekelskiftes största porrstjärna Rocco Siffredi. Den ger en glimt av sexualitetens mångbottnade mysterium och kommer till slutsatsen att det är kvinnan som styr, även i en till synes mansdominerad bransch som porrindustrin. På så vis är porr också feminism.

Prata gärna om porr, diskutera och problematisera. Förfasas, men fördöm den aldrig. Förbjuder vi porren så förbjuder vi också allt det vackra som ingår i ett fritt samhälle.

Anna Ekelund Nachman, journalist, liberal debattör & begravningsansvarig Judiska församlingen i Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Feminism

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev