Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vi är kultiverade schimpanser som får rösta

De allra flesta har inte läst några partiprogram eller suttit klistrade framför partiledardebatterna inför valet på söndag. Vi går på känn eller en skavande olust över tingens ordning. Vi är helt enkelt stenåldersmänniskor som lever i en komplex och högteknologisk civilisation, konstaterar Anna Ekelund Nachman.

Publicerad: 6 september 2018, 03:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

StatistikPartipolitik

Är människan en rationell varelse? Det är en brännande fråga så här strax före valet. Och svaret är nej. Redan på 1970-talet bevisade psykologerna Daniel Kahneman och Amos Tversky att människor systematiskt gör val som trotsar tydlig logik. Vi har helt enkelt inte tid eller kapacitet att beräkna de statistiska sannolikheterna och potentiella risker som följer med alla val.

De allra flesta har inte läst några partiprogram eller suttit klistrade framför partiledardebatterna. Vi går på känn eller en skavande olust över tingens ordning. Gör Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor en fantastisk insats i Så ska det låta, eller finner man Moderaternas partiledare Ulf Kristerssons fru sympatisk, så betyder det mer än hur mycket partierna än filar på sina vallöften och partiprogram. Ebba-effekten, Annie-effekten, Ulfs fru-effekten...

I Blink: Den intuitiva intelligensen, skriver Malcolm Gladwell att spontana beslut ibland till och med är bättre än noggrant övervägda val. Två sekunders betänketid framför månader av research, magkänsla före statistik.

Filosofen Kristoffer Ahlström håller inte med. I sin bok Magkänslans anatomi hävdar han att magkänslan leder oss vilse. Vi är stenåldersmänniskor som lever i en komplex och högteknologisk civilisation medan våra hjärnor inte har förändrats på 40 000 år. Därför blir det ofta fel när magkänslan styr. Som när amerikanerna efter 9/11 hellre än att flyga körde bil långa sträckor och trafikdödligheten steg rejält. Ahlström anser att det vore till gagn för oss alla om vi blev bättre på att hantera statistik och kalkylera sannolikheter.

Molnens lagbundna rörelser på himlen. Människornas lagbundna rörelser på jorden, skriver Karl Ove Knausgård i Min kamp. Driver politiken samhället eller är det samhället som driver politiken? Spelar det roll om vi röstar eller vad vi röstar på?

Efter att ha sett dokumentären Get me Roger Stone där politik framstår som ett hasardspel eller en bisarr teaterföreställning är jag både desillusionerad och uppiggad. Varför ödsla en massa tid och pengar på val vart fjärde år? Låt i stället partierna lotta på bästa sändningstid! Val-tombola med efterföljande ministerpost-fiskdamm skulle kanske inte ge sämre resultat än det här utdragna spelet för gallerierna.

Kanske är idén med allmänna val att uppnå KASAM, känsla av sammanhang (på engelska Sense of Coherence, SOC)? Enligt professor Aaron Antonovsky som myntade begreppet, mår en individ bra när den känner sig delaktig i ett sammanhang som är förståeligt och meningsfullt.

Men även om rösträtten är en illusion blir jag orolig när äldste sonen deklarerar att han inte tänker rösta. Han fyller 22 år i november och missade valet 2014 med en hårsmån. ”Du får tusen spänn” hör jag mig själv säga. När han gör stora ögon tillägger jag ”...om du röstar KD”. Jag vet inte om han uppfattar det som ett skämt. På söndag får jag veta om jag måste swisha.

Filosof Ahlström är övertygad om att människan är präglad av sin evolutionära historia. Vi är kultiverade schimpanser i en modern värld. Jag ska minnas det när jag står i valbåset.

Anna Ekelund Nachman, journalist, liberal debattör & begravningsentreprenör

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

StatistikPartipolitik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev