Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vem är Sveriges svar på Trump i din filterbubbla?

Sverige är inte ett dugg bättre än USA. Även den svenska valrörelsen ska ”väcka känslor” snarare än att fokusera på sakpolitik, statistik och fakta. Infrastruktur för att en extremist ska kunna göra anspråk på statsministerposten finns också här. Vem det blir? Det beror på vilken filterbubbla du befinner dig i...

Publicerad: 9 november 2016, 13:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Riksdagsval

Det amerikanska presidentvalet är avgjort och vi vet nu vem som flyttar in Vita Huset. Många svenska debattörer har fascinerats av den låga nivån på valrörelsen och mängden smutskastning. Färre har upprörts av de sakpolitiska förslagen som kandidaterna fört fram. De har, ärligt talat, varit svåra att uppfatta trots massiv medial bevakning.

Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri försökte häromdagen reda ut varför den amerikanska valrörelsen blev som den blev, genom att ta del av amerikanska författare och forskare. Den skrämmande slutsatsen är att medierna och de två största partierna har lämnat sakpolitiken därhän i valrörelsen och helt fokuserat på skandaler och negativt kampanjande.

Både medierna och partierna ska ha dragit slutsatsen att det kvittar vilken statistik och fakta som finns tillgänglig eller förs fram, för väljarna litar inte på fakta – utan på sin och andras känslor.

För att nå framgång i ett val måste man alltså lära sig att spela på människors känslor, och därför har den amerikanska politiken reducerat sig själv till en reklamkampanj: För och emot Trump respektive Clinton. Det gör att få vet vilka frågor kandidaterna driver. Men alla känner till Trumps sexistiska uttalanden och Hillarys mejlskandaler.

Eller - inte ens det. Det är nog framför allt Hillarys anhängare som nås av Trumps skandaler och tvärtom. Eftersom de flesta i dag inte får information från traditionella medier utan filtrerad genom facebookflödet. I våra sociala medier nås vi av ”filterbubblor” där vi får det vi redan vet, tycker eller känner bekräftat. Vi betalar inte längre någon (media) för att göra sållningen och granskningen åt oss.

När jag försöker förstå den amerikanska valrörelsen är det läskigaste inte att detta händer i USA, utan det slår mig att Sverige inte är ett dugg bättre.

Även den svenska valrörelsen planeras utifrån att ”väcka känslor” snarare än att presentera sakpolitik - statistik och fakta anses inte heller vinna några svenska val. Risken är förstås stor att gå över till nästa steg; att bekräfta känslor snarare än att väcka.

De sista veckorna innan ett val blir det ett extremt medialt fokus på de två statsministerkandidaterna och sakpolitiken försvinner från den mediala dagordningen till förmån för opinionsmätningar, eventuella skandaler och spelet kring regeringsfrågan. Såväl i USA som i Sverige är det sex av tio som framför allt söker information via sina sociala medier-flöden.

Varje vecka ser vi makalösa exempel på virala lögner som sprids vidare utan spår av källkritik av tusentals svenskar på nätet, däribland politiker själva.

Som Brit Stakston påpekar i ett blogginlägg: ”Den medielogik som burit fram Trump finns redan här”. Självklart finns det gradskillnader mellan amerikansk och svensk politisk debatt, men all infrastruktur för att den sortens extremist ska kunna göra anspråk på statsministerposten finns även i Sverige.

Populismen har visat sitt ansikte i flera av våra partier. Frågan är dock vilken svensk politiker som blir skickligast på att vara Sveriges svar på Trump själv? Tänker du på någon särskild  - och vad säger det om din filterbubbla?

Anders Wallner, krönikör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Riksdagsval

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev