Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Värt höja skatten för lite omtanke i äldrevården

Man borde utbilda ännu fler flyktingar, unga och andra arbetslösa än vad som görs i dag till vårdbiträden och ge kommunerna pengar för att anställa dem. Men det ska vara till avtalsenliga löner och schysta villkor. För en bättre äldreomsorg med plats för omtanke och en pratstund är vi nog många som gärna betalar lite högre skatt.

Publicerad: 11 november 2015, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Jag deltog på Kvalitetsmässan i Göteborg i förra veckan. Största behållningen var som vanligt mötena med människor från landets alla hörn, varav rätt många var läsare av Dagens Samhälle.

Det intressantaste samtalet hade jag med det unga vårdbiträdet M som arbetar i hemtjänsten i en stor stad. Trots sin unga ålder har hon flera års erfarenhet. Ett jobb hon tycker mycket om, men som blivit så mycket mer slitsamt.

Mitt eget första jobb efter gymnasiet var i hemtjänsten i ett distrikt i nordvästra Stockholm. Det var 1998-1999 och jag gick hem till gamla människor.

De behövde få hjälp att ta sina mediciner, snacka en stund och få någon som satt med när de åt (så att de gjorde det). Jag gick promenader med dem, någon tant brukade jag hjälpa att klippa gräset i hennes radhusträdgård, fast jag egentligen inte fick. Det var gott om tid och oftast relativt lugnt. Man kunde göra ett bra arbete.

Men bara under de knappa två åren i hemtjänstdistriktet blev det snabbt tyngre och intensivare. I stället för promenader och pratstunder blev det blöjbyten och väldigt många för tidigt hemskickade från överfulla landstingssalar.

Droppen för mig var när en gammal fin man som jag gått till länge avled. Han hade i princip skickats hem direkt från operation och trots att jag påkallade distriktssköterska och ville få honom inlagd så vägrades det. Han blev snabbt sämre, fick blodförgiftning och avled samma vecka.

Det var som att arbetet för varje dag förvandlades från ett dåligt betalt men härligt arbete till ett präglat av stress, där omsorgen fick ges på obetald övertid.

Men det jag var med om bara var inledningen på en omfattande rationalisering som drastiskt minskat och dragit ner på hemtjänst och biståndsbedömd äldreomsorg.

Det är faktiskt ganska skamligt och det försämrar ålderdomen för väldigt många gamla, samtidigt som omsorgsjobben blivit tunga och tappade på mycket av den kvalitet som fanns i dessa jobb tidigare.

Jag prövade min tes på ett par omsorgschefer under Kvalitetsmässan. Jo, de höll med. ”Det är ett helt annat jobb i dag än för 15 år sedan”, sa en av dem.

När nu diskussion går hög om hur arbeten ska ordnas till alla unga och därtill nytillkomna flyktingar är omsorgsjobben en viktig pusselbit. Här behövs en personalförstärkning på tiotusentals personer, förutom alla pensionsavgångar de kommande åren.

Man borde utbilda ännu fler flyktingar, unga och andra arbetslösa än vad som görs i dag till vårdbiträden och ge kommunerna pengar att anställa dem.

Satsningen kan utformas så att den belönar de kommuner som drar ett stort lass i flyktingmottagandet eller som tyngs av ungdomsarbetslöshet.

Men det ska vara med avtalsenliga löner och schysta villkor. Man behöver nog också göra satsningar på äldreboenden och servicehus igen, för att på så sätt frigöra lägenheter där i dag allt för sjuka och ensamma gamla sitter fångna.

Så tar vi hand om dem som i dag är arbetslösa samtidigt som vi ger fler gamla en värdig ålderdom.

Med avtalsenliga löner ser vi också till att få fart på ekonomin, vilket inte sker om de nya jobben blir låglönejobb.

För en bättre äldreomsorg med plats för omtanke och en pratstund är vi nog många som gärna betalar lite högre skatt. Då vill sådana som M jobba kvar. Det vinner vi alla på i längden.

Satsningen kan utformas så att den belönar de kommuner som drar ett stort lass i flyktingmottagandet eller som tyngs av ungdomsarbetslöshet.  \

Daniel Suhonen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev