Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Varsågod, en rapport om en het biljon!

Frågan om privata aktörer som leverantörer av offentlig verksamhet är brännhet. Men vilka är egentligen de stora spelarna på marknaden och vilka är snabbväxarna?

Publicerad: 2 november 2016, 23:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

År efter år ökar offentlig sektors inköp av produkter och tjänster från privata företag med mångmiljardbelopp. En långt ifrån okontroversiell tillväxt. På en långt ifrån okontroversiell marknad.

Åtminstone vad gäller affärerna inom välfärden. Få ämnen skapar så starka känslor i politiken som privata aktörer och deras vinster inom välfärden.

Den närmaste veckan blir extra spännande. På tisdag presenterar utredaren Ilmar Reepalu sin omdiskuterade delrapport i Välfärdsutredningen. Det har varken saknats het debatt, utsträckta armar eller rafflande forskarutspel på upploppet.

Men hur stor är välfärdsbranschen, vars vinster nu är under lupp? Hur snabbt växer vård-, omsorgs- och skolföretagen? Och hur ser utvecklingen i dessa företag ut jämfört med andra företag på den offentliga marknaden?

LÄS MER: Bolagen som tjänar mest på samhällets utmaningar

Trots att det varje dag görs affärer för flera miljarder mellan offentlig och privat sektor finns inte någon samlad statistik över hela marknaden. Dagens Samhälle har tagit på sig rollen att fylla den luckan. För sjätte året i rad har våra journalister gjort en unik kartläggning av det ständigt växande affärsutbytet mellan offentlig sektor och det privata näringslivet. Och satt ett värde på alla de köp som görs på det som vi kallar den offentliga marknaden och som faktiskt utgör en hel fjärdedel av Sveriges BNP.

De omstridda välfärdsbolagen inom skola, vård och omsorg omsätter tillsammans 110 miljarder kronor. Men den offentliga marknaden är förstås så mycket mer. Enbart byggbolagen och teknikkonsulterna säljer för 150 miljarder till det offentliga och sammantaget, visar våra beräkningar, uppgår den offentliga marknaden i år för första gången till över en biljon kronor!

Från och med i dag finns Dagens Samhälles omfattande rapport Den offentliga marknaden 2016 tillgänglig. Ta del av trenderna och utvecklingen på den offentliga marknaden, läs om de största branscherna, om de 150 största privata leverantörerna till offentlig sektor, om snabbväxarna och mycket mera.

God läsning!

Anna Sönne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärden

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev