Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Värna den akademiska friheten

Vi får inte hamna i en situation där ett fåtal studenter tillåts störa undervisningen på universiteten på grund av upplevd kränkthet. Universitetslärare måste få utforma sin undervisning på det sätt de finner lämpligast.

Publicerad: 19 mars 2021, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

UndervisningRasismMalmö

En strid utspelar sig just nu på Malmö universitet. En strid som påminner om utvecklingen vid universitet i USA och runt om i världen. Bakgrunden är att några studenter som läser sexologi känner sig kränkta och utsatta för rasistiska stereotyper och protesterar högt. De är arga. De har till exempel behövt titta på både den gamla utformningen av Fazers förpackning av chokladtäckta rispuffar, som nu går under namnet Kina, och Wirséns Lilla Hjärtat under en föreläsning om vad de kallar rasistisk porr.

Föreläsningen som blev droppen för studenterna handlade om rasistiska stereotyper i bild och ingår sedan 2007 i kursen ”Sexualitet i ord och bild”. Just den aktuella föreläsningen handlade om stereotypa bilder. Studenterna, tydligen sin vana trogen, protesterade under föreläsningen och fick direkt mothugg från andra studenter. För det mesta är bra med engagerade studenter, men det går en gräns när själva föreläsningen blir svår att genomföra.

Fakultetsledningen reagerar precis som bör göra: hotar de som regelbundet stör undervisningen med disciplinära åtgärder. Den som faktiskt vill lära sig om rasistiska stereotyper på film och i bild ska inte få den möjligheten förstörd av personer som dels blir upprörda av att se en gammal godispåse med en, faktiskt, rasistisk stereotyp i loggan och dels på något sätt lyckas beskriva denna godispåse, och de andra bilderna – till exempel Max von Sydow som kejsar Ming i Flash Gordon, som rasistisk porr. Jag har sett porr. Fazers godispåse må ha använt sig av en rasistisk stereotyp men porr är den inte. Om man inte har en väldigt normbrytande sexualitet. Inte för att det är något fel med det.

Konflikten är fullständigt onödig. Det är självklart helt omöjligt att undervisa om rasistiska stereotyper i bild utan att visa bilder. Den student som går till en föreläsning om rasistiska stereotyper i bild bör kunna antas veta att det kommer att förekomma bilder föreställande rasistiska stereotyper.

Det vore bra om tilltag som att störa undervisningen på grund av upplevd kränkthet inte tillåts sprida sig även i Sverige så som det gjort i USA. Universitetslärare måste få utforma sin undervisning på det sätt de finner lämpligast. Givetvis utan att ge sig på enskilda studenter med kränkande behandling.

Det finns mycket i världen som är i grund och botten rasistiskt. Och går vi tillbaks historiskt finner vi rasism i i stort sätt alla forskningsfält möjligen logiken och matematiken undantaget. Det här är något vi måste tillåta studenter att lära sig och det här är något universiteten har en skyldighet att lära ut.

Vi får inte hamna i en situation där ett fåtal studenter genom upprepade protester, inte minst till fakultetsledningar, får föreläsare att begränsa innehållet i sina föreläsningar. Många som arbetar på universitet har otrygga anställningar. Det är långt ifrån säkert man får förlängt och lagen om anställningsskydd (las) är ett ständigt hot. Men om rädslan att inte få ett förlängt anställningsavtal innebär att man inte kan vara en obekväm föreläsare hotas undervisningens kvalitet. Det vinner ingen på.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Ämnen i artikeln:

UndervisningRasismMalmö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev