Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Varför pratar ingen om hur stor kakan ska bli?

Politiker pratar mer om hur kakan ska delas än om hur den ska bakas. Särskilt i budgettider är det den frågan som står högst upp på dagordningen i kommunhusen landet runt. Men tänk om vi kunde ägna mer tid åt att fundera hur vi ska få mer resurser att fördela? Hur budgetkakan vi skär upp i bitar ska bli större, helt enkelt.

Publicerad: 18 november 2014, 06:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

EUFöretagsklimatTillväxtJobb

En del kan vi göra i kommunerna själva för att öka tillväxt och skatteintäkter. Men väldigt mycket av spelreglerna sätts trots allt av EU och staten. Där behöver vi mer stöd för att vi ska kunna göra vårt jobb i kommunerna och hantera alla de utmaningar vi ställs inför, som kvaliteten i välfärden, bostadsbyggandet och att hantera konsekvenserna av arbetslösheten och flyktingströmmarna, till exempel.

Nu finns en rejäl chans att göra en insats från EU och staten som kan ge stora effekter på sikt, för att det ska bli växande resurser att fördela. Just nu pågår det ett förhandlingsarbete som kanske är det viktigaste under lång tid framöver för oss kommunpolitiker. Jag syftar på det som går under namnet TTIP. Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan USA och EU med syfte att utjämna handelshinder och sänka tullar. Nyligen sade den svenska regeringen klart och tydligt att ett frihandelsavtal är av högsta prioritet för Sverige. Regeringen uppskattar att exporten från Sverige till USA kan öka så mycket som med 17 procent, om avtalet ros i land.

Som alltid finns det farhågor om delar av avtalet. Jag vet att det finns starka protektionister i Frankrike som vill skydda fransk film och media, och aktörer i USA som vill skydda till exempel jordbruket. Men det går såklart att finna lösningar som gör att det kan hanteras och avtalet därmed komma på plats. Likaså är svenska facken positiva till TTIP, även om LO och TCO oroas över investerarskyddet (ISDS) som rör företagens rätt att drivs juridiska processer mot stater. Kritiken finns även på andra håll inom EU om att demokratin överprövas av multinationella företag.

Jag är säker på att det går att hitta lösningar på det som oroar facken, eftersom dessa i grunden är positiva till avtalet. ISDS får inte stå i vägen för allt det goda som kommer i spåren av TTIP.  Möjligheterna för EU att få fart på ekonomin förbättras bland annat genom att handeln med omvärlden främjas. Det lägger en grund för bättre villkor för företagen vilket skapar förutsättningar för ökad tillväxt och fler jobb.

Ökad handel mellan världens två största ekonomier är positivt och kommer ge många goda effekter ute hos kommunerna. Kan vi få en växande kaka att fördela blir vårt uppdrag enklare och roligare. Ge regeringen och Cecilia Malmström, ansvarig EU-kommissionär, all support att få ett avtal på plats. Det gynnar Sveriges välstånd.

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev