Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Vårdens konsulter lika trovärdiga som kvacksalvare

Det går inte att organisera bort vårdens kostnader, lika lite som aloe vera-juice botar cancer. Låt oss i stället få arbetsro!

Publicerad: 6 februari 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Nya KarolinskaCancer

Charlataner kallas enligt ordböckerna de människor som falskeligen försöker framstå som att de äger vissa förmågor eller kunskaper. I sjukvården kan charlataner härja fritt och bli stenrika på kuppen ty den som behöver mirakel är också beredda att tro på mirakel.

Den sjuke har bara en önskning, säger ordspråket. Den som fasar för döden underkastar sig nästan vad som helst för att få leva. Cellgiftsbehandlingar med mycket tuffa biverkningar, långa och svåra operationer. Men även medicinskt oprövade mirakelkurer. Det är lönsamt men djupt oetiskt att utnyttja människors desperation, och med löfte om bot sälja teer, örter, stenar, piller och juicer för hutlösa priser. Den sjuke som tror att det kan finnas en än så liten chans att det där svindyra och oprövade kan rädda livet, den prövar. I andra änden av kedjan sitter sockerpillersproducenter och räknar sina dollars.

Det är ledsamt att bevittna hur sjuka människor luras på pengar, samtidigt som det är fullt begripligt att man när döden flinar bakom hörnet griper halmstrån till vilket kilopris som helst.

Desto svårare att acceptera är att politiker och sjukhuschefer i region Stockholm är oroväckande lika cancerpatienter. Vårdens makthavare riskerar inte att dö, men att tvingas höja skatterna, vilket av beteendet att döma tycks lika skrämmande som döden. De vill till varje pris betala mindre för vården, trots att Stockholms befolkning både blir större och äldre för varje år som går. Liksom en palliativ patient inte kan botas, är ekvationen mer vård för mindre pengar omöjlig. Makthavarnas desperation tycks lika stor som de cancersjukas, och också de betalar fyllda av falska förhoppningar charlatanernas gigantiska fakturor.

Charlatanerna kallas konsulter. Det är inte pengar som behövs, utan ”förändringar i vårdens organisation och arbetssätt” som nu senast hälso- och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) skrev på Facebook. Vilken denna mirakelmedicin som ska organisera bort vårdens kostnader är varierar över tid. Ett tag var det ”Lean prouduction” som kunde bota allt – organisera sjukhusen som bilfabriker! Senare kom offspinnen med ”teman” och ”flöden” på NKS. Nu är fullt fokus på digital vård som oprövat antas göra vården billigare. Gemensamt för alla dessa idéer är tvärtom att de kostar. Skandalen med Boston Consulting Groups vansinniga fakturor på NKS ligger färskt i minnet.

Men charlatanernas framfart kostar också i den dagliga vården. Örtmediciner som får människor att avstå bevisat effektiva behandlingar ger ännu sjukare patienter. Några av de alternativa behandlingarna ger svåra biverkningar eller förgiftningar, som vi i den evidensbaserade vården måste ta hand om.

Och de ständiga omorganiseringarna efter det för tillfället mest trendiga organisatoriska kvacksalveriet tar massor av tid och energi från oss på golvet. Tid och energi som i stället borde läggas på att faktiskt utföra vården.

Dessutom är grundantagandet falskt. Det går inte att organisera bort vårdens kostnader, lika lite som aloe vera-juice botar cancer. Låt oss i stället få arbetsro. Förbjud kvacksalvare av alla de slag! I vården arbetar vi vetenskapligt, och blir alltför ofta påminda om att inga mirakel finns.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Ämnen i artikeln:

Nya KarolinskaCancer

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev