Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Daniel Persson: Värdegrundsarbete är inte seriös verksamhet

Sätt stopp för allt vad värdegrundsarbete heter. Ge den som vägrar delta löneökning för produktivitetshöjande insatser.

Publicerad: 11 november 2019, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbeteOffentlig sektor

Meningslösa möten för sakens skull, usla upphandlingar och så många kommunikatörer att det inte går att uppfatta budskapet. Offentlig sektor är inte utan brister. Värst av dem alla är dock det eviga värdegrundsarbetet. Detta oändliga slöseri med varenda tänkbar resurs som finns tillgänglig.

Som nyligen beskrevs i Dagens Samhälle kan de kommunala värdegrunderna ta sig många och varierande former. Från nyckelordsvarianten, ”engagemang, trygghet, öppenhet”, till de mer utförliga, ”prata med varandra, inte om varandra”. Från de i vart fall språkligt begripliga, ”professionalitet som bidrar till rättssäkerhet”, till de i varje avseende meningslösa, ”du är en av oss”. Alla är de bortkastade.

Jag har hittills inte träffat någon som genuint tror på värdegrundsarbetet, oaktat hur det formuleras. Det stora undantaget är konsulterna. Med all den iver som bara någon som tar hutlöst betalt kan uppbringa verkar de vara de stora förkämparna för detta dyra och bortkastade arbete.

Lek med tanken att en anställd i sitt arbete under lång tid och mot såväl över- som underordnade gett uttryck för grov antisemitism. När detta till slut uppdagas genom att någon använder sin grundlagsskyddade möjlighet att tala med pressen är risken påtaglig att en person med drag av chef kommer att förklara att det finns problem med värdegrunden som givetvis ska åtgärdas.

Men vad ska egentligen bli bättre? Spelar det någon roll om det kommande värdegrundsarbetet fokuserar på säg värdeordet respekt? Vore det bättre att lägga krutet på trygghet, eller kanske mod? Att leka med ett papper spelar ingen roll. Antisemitism är redan ett brott mot den egentliga värdegrunden, den faktiskt gemensamma uppsättningen av normer.

Tror någon att det kommer att göra någon skillnad alls för en kommuns utveckling vilka värdeord de väljer för sin värdegrund? Kommer en kommun som kör på ”trygghet, omtanke, kundfokus” sakta att halka efter grannkommunen som valde ”kompetens, öppenhet, respekt”? Eller kommer allt att lunka på som vanligt när personalen släpps ur värdegrundsarbetets skärseld?

Det har påståtts att det skulle vara politikernas fel att värdegrundsarbetet har blivit så omfattande. Jag är inte övertygad. Om inte annat för att ingen väljare någonsin eller någonstans har krävt ett hårdare värdegrundsarbete. Vad väljare normalt vill se är att någon tar ansvar när saker går fel. Förmodligen är just detta bakgrunden till detta galopperande vansinne, denna inbillningssjuka som spritt sig som en löpeld i offentlig sektor.

Problemet är att ingen straffas för sina överträdelser, att normerna kring tjänsteutövningens oförvitlighet har nötts bort och ersatts med käcka värdeord. Tjänstemannaidealet kan inte ersättas med ”glad, kåt och tacksam”. I ärlighetens namn är Peter Dalles bevingade replik från Ogifta par inte ett dugg sämre än den genomsnittliga kommunala värdegrunden.

Sätt stopp för allt vad värdegrundsarbete heter. Ge den som vägrar delta en löneökning för produktivitetshöjande insatser och skicka den som begär det på porten. Det är ett oändligt slöseri med skattemedel, inte seriös verksamhet för vuxna.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Daniel Persson

Politisk redaktör, Norrbottens-Kuriren

Ämnen i artikeln:

ArbeteOffentlig sektor

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev