Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Våra tankevurpor gör oss till tvärsäkra dumskallar

Oförmågan att ta till sig ny information för att i stället bara se sådant som stämmer med ens egna uppfattningar brukar kallas konfirmeringsbias eller bekräftelsefördom och fenomenet finns överallt.

Publicerad: 31 maj 2019, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ForskningPolitikSverigedemokraterna

Valfusk, ropar ett stort antal människor på sociala medier efter att sverigedemokraterna inte fått lika många röster som de hoppats i helgens val till EU-parlamentet. Resultatet bekräftar inte deras världsbild, att SD är ett växande parti. Oförmågan att ta till sig ny information för att i stället bara se sådant som stämmer med ens egna uppfattningar brukar kallas konfirmeringsbias eller bekräftelsefördom.

“Assuming is the mother of all fuckups”, är ett annat sätt att varna för risken med detta slags felslut. I vården innebär det i praktiken att inte alltför snabbt besluta sig för vad patienten lider av, göra en “early closure”, för efter det tenderar vi att uppmärksamma bara de fynd som stärker vår hypotes. Minst tre diagnoser bör man ha för att minimera risken, har någon räknat ut.

Men fenomenet finns överallt. Personer som tycker om att dricka rusdrycker känner ofta till studien som visade att ett glas vin är bra för hjärtat. Tyvärr visar den sammantagna forskningen på motsatsen, men den informationen selekteras bort.

En av de första som undersökte fenomenet bekräftelsefördom var den amerikanske forskaren Peter Cathcart Wason. I ett klassiskt experiment från 1960 lät han försökspersoner se talserien 2-4-6. De fick veta att det fanns en särskild regel bakom talserien, och fick förslå andra talserier som försöksledaren då avslöjade om de följde samma regel eller inte. Deltagarna hade stora problem med att komma på regeln, trots att den löd “vilken stigande talföljd som helst”. De testade mer komplexa idéer, och prövade bara serier som kunde bekräfta regeln, men inte serier som kunde visa regeln falsk.

I forskarvärlden vänder och vrider man på frågeställningar och metoder för att undvika sådana här tankevurpor. Det lyckas inte alltid, men strävan finns. I politiken tenderar man tvärtom att endast konfirmera den egna åsikten. Kanske inte så märkligt att politiken känns rigid och inte kreativ, att problemen är många men lösningarna få.

Paradoxen ligger i att den som försöker undvika bias framstår som osäker, kanske dum. Jag inser att mina antipatier mot sverigedemokrater kan spela mig ett spratt när det kommer till deras utspel om valfusk. Låt oss se om det skett, tycker jag. Allt medan de tvärsäkra dumskallarna applåderar varandra käpprätt åt helsike.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev