Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vänsterstatisternas förkunnelse om borgerliga tvångströjor

Vänsterpartiet kritiserar regeringen, men presenterar inte någon analys för hur läget de ogillar ska brytas. Att V nöjer sig med att klanka på regeringen för att de inte går på vatten kan förstås på tre sätt.

Publicerad: 2 januari 2017, 06:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaVälfärdVänsterpartietAlliansen

Vänsterpartiet skrev häromdagen en artikel på DN Debatt där de uppmanade regeringen att kränga av sig den borgerliga tvångströjan och börja bedriva vänsterpolitik för minskade klyftor och bättre välfärd.

Debattartikeln var en lagom blandning av kristen rättfärdighetsmoral och konstaterandet att vetenskapen slagit fast att jämlikhet är bra. Bara onda människor och faktaförnekare kan därmed låta bli att sympatisera med Vänsterpartiet, var undertexten.

Alla partier kan åstadkomma sådana förkunnelser som tvingar läsaren att antingen hålla med, eller omedelbart konvertera till Mörkrets furste. Antingen är du humanist eller kannibal!

Problemet med den här typen av artiklar är inte att politiska partier vill genomföra det som är bra och bekämpa det som är dåligt. Det är en hållning som de flesta av oss har. Men om det ska vara något bevänt med detta, måste vi också tala om hur det ska gå till.

Ett parti som beskriver jämmerdalen samt pekar ut ett bättre alternativ, får också se till att leverera ett handlingsprogram som berättar hur det ska gå till.

Partier som har ett litet avstånd mellan det existerande och det önskvärda kan ofta nöja sig med en rätt låg profil när den politiska pappslöjden diskuteras. Medan de som har milsvid sträcka att ta sig till programförverkligande har mer att bevisa.

Det är också därför som partier av Vänsterpartiets typ har problem. Deras politiska program innehåller bara 2/3-delar av det som krävs för att vara trovärdiga.

Läget är nämligen följande: Om den sittande regeringen ska kränga av sig den borgerliga tvångströjan så måste de övertyga riksdagens borgerliga majoritet om att rösta mot sin egen politiska uppfattning.

Exakt hur det ska gå till verkar ingen vänsterpartist närmare ha beskrivit.

Den bistra sanningen är ju att i ett läge när kapitalismen krisar, folket vänder sig bort från globalisering och mittenpolitik, så har vänstern samtidigt inga större framgångar.  Tvärtom. Vore det val idag skulle de två stora högerpartierna, med proletariatets stöd, samla kring 40 procent av väljarna. Och med övriga partier i Alliansen skulle de ha en fet majoritet i riksdagen.

Att Vänsterpartiet inte presterar någon analys av hur detta läge ska brytas – och nöjer sig med att klanka på den sittande regeringen för att de inte går på vatten – kan förstås på tre olika sätt.

För det första kanske Vänsterpartiet har en hemlig plan för hur högerpolitiker ska fås att rösta på vänsterpolitik.

För det andra kanske Vänsterpartiet har som strategi att den sittande regeringen ska lägga fram vänsterförslag, bli nedröstade, avgå och sedan i nästa val återuppstå med en vänstermajoritet i ryggen. Eftersom folket, inför en sådan omtumlande uppgörelse, vaknar upp och bestämmer sig för att plötsligt rösta rött.

Den tredje förklaringen kan vara att Vänsterpartiet nöjer sig med att vara politikens statister, sådana som uppträder vid sidan om det stora skådespelet och som får sina namn nämnda i slutet på filmen, när publiken rest sig och börjat gå ut.

Alla partier kan åstadkomma sådana förkunnelser som tvingar läsaren att antingen hålla med, eller omedelbart konvertera till Mörkrets furste. Antingen är du humanist eller kannibal!

Stig-Björn Ljunggren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev