Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vänsterpartiet är i stort behov av fiender

När Vänsterpartiet kunde ge besked om överenskommelsen med regeringen om att vinsterna i välfärden ska utredas var det höjden av lycka. För varje företagsdirektör som anklagar V för att påbörja marschen mot det socialistiska helvetet ger vänsterpartisterna känslan av att marschen (mot det socialistiska paradiset) faktiskt har inletts.

Publicerad: 17 oktober 2014, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Partier behöver, precis som människor och sammanslutningar, något som är ”de andra”. Alltså någon form av hot eller fara som gör att vi håller oss på tå och kan motivera den egna gruppens sammanhållning.

Den som älskar fotbollslag X hatar ofta lag Y. Jag älskar min fru på samma sätt som vi tillsammans hatar hennes förre man. Vi svenskar har svårt för danskar eftersom de betraktar invandrare som ”de andra”.

Socialdemokrater är beroende av att högern är stygg och elak och har för avsikt att sälja gamla och fattiga på auktion eller via omvägar avskaffa rösträtten. Och en moderat behöver, för att orka kliva upp på morgonen, hotet från socialister som tänker höja skatterna till 103 procent och sakta måla in oss i ett folkhemskt Gulag.

Att vara partist är att vara förföljelsemanisk och uppfatta varje darrning i det politiska lövverket som en föraning om annalkande katastrof och förödelse.

Således har Vänsterpartiet haft en lycklig stund sedan det kunnat ge besked om överenskommelsen med regeringen om att närmare analysera vad som kan göras åt vinster i välfärden.

Partiet fick det att låta som om att det fört oss ombord på historiens lokomotiv –  med vilket vi nu ska återuppta färden mot det socialistiska samhället.

Sådan är den svenska socialistiska revolutionen: Den sätts på utredning.

Utredningsbeslutet hade blivit rätt löjligt om det inte hade varit för anstormningen av kritik från de borgerliga och näringslivet. Attacken av högerideologer och kapitalister som gapade högt och ljudligt om allt socialistiskt elände som nu kommer att drabba oss var egentligen en opinionsräddning för Vänsterpartiet.

Ty Vänsterpartiet är i stort behov av fiender bland krämarna och deras propagandister. Varje företagsdirektör som anklagar Vänsterpartiet för att påbörja marschen mot det socialistiska helvetet ger vänsterpartisterna känslan av att marschen (mot det socialistiska paradiset) faktiskt inletts.

Deras betalning för att stötta regeringens budget är således en statlig utredning. Ett patetiskt projekt som får legitimitet genom den häftiga klagosången från borgerliga och kapitalistiska kritiker.

Således. Det som egentligen hänt är att Vänsterpartiet blivit lovat att få en del av sitt politiska program utrett. Och min misstanke är att denna studie om ett par år kommer att landa i att ”berget föder råttan”. De som just nu tror att de sitter på historiens lokomotiv kommer att bli besvikna. I stället för att framtidståget tar dem till socialismens Rom får de kliva av i Södertälje.

En moderat behöver, för att orka kliva upp på morgonen, hotet från socialister som tänker höja skatterna till 103 procent och sakta mäla in oss i ett folkhemskt Gulag.

Stig-Björn Ljunggren

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev