Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vänstern måste tåla vinst för att inte tyna bort

En ung person frågade mig vad vänstern gjort för fel. Antagligen synen på vinst. Högern begriper att den som tjänar pengar får bestämma.

Publicerad: 3 mars 2016, 05:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VälfärdAsylsökandeFlyktingpolitikVinster i välfärden

Ungdomar är överlägsna äldre i samtidskunskap. Det har blivit uppenbart i dag, genom digitaliseringen. Men så har det sannolikt alltid varit. Inte ens dagens undergångshot är unika. I dag klimatångest och flyktingkatastrof, under min uppväxt hade vi atombombsångest, ett hot som upplevdes som minst lika akut.

Unga på 1960- och 70-talet hade viktig intuitiv framtidskunskap om miljö och ekonomi. Vi hade rätt när vi påstod att vinst och miljö inte var varandras motsatser, men vi kunde inte få den tidens medelålders makthavare att lyssna.

Digitaliseringen har fungerat annorlunda, genom att de ekonomiska vinsterna är så tydliga. Unga har skapat helt nya sektorer i näringslivet, med spektakulära framgångar.

Konstigast för mig är spelvärlden. Av de svenska miljardärerna finns omkring hälften i spelbranschen. I höstas såldes svenskgrundade King till den amerikanska speljätten Activision Blizzard för 5,9 miljarder dollar, drygt 50 miljarder kronor.

Att spel kunde bli en industri som omsätter nästan en miljard per år enbart i Skåne hade ingen kunnat gissa för tio år sedan. Uppenbarligen är det spel som är framtiden.

Varför inte överföra den processen till andra samhällsföreteelser? Urvalet görs så ofta av slumpen att en öppen lotteriprocess rent av kunde upplevas som mer rättvis? Det är ett lotteri för en flykting om hen får möjlighet att söka asyl i Sverige.

Högvinsterna går till dem som av FN väljs ut som kvotflyktingar. Övriga hamnar i byråkratiska asylprocedurer som i bästa fall tar månader, i sämsta fall många år. Om lotten fick avgöra kunde mer resurser ägnas åt själva omhändertagandet.

Eller arbetsmarknaden? Alla vet att ett svenskt namn och ett bra socialt nätverk väger orimligt tungt för chansen att få jobb. Kanske börjar tiden bli mogen för min dröm ”jobblotteriet”, ett företag där intresserade arbetsgivare till en början fick skänka jobb till vinstpotten. Jobblotteriet skulle göra vinst på lottförsäljningen och med tiden kunna skapa jobb – till vem som helst.

De framgångsrika skulle tjäna tillräckligt med pengar för att bekosta andra, som inte tjänade pengar. De som klarade sig bäst skulle få hjälp att starta eget. Koncernen skulle bli en företagsvariant av välfärdssystemet, med omfördelning mellan starka och svaga. Endast kulturarbetare och hästmänniskor accepterar arbetsliv utan vinst.

Vänstern måste lära sig tåla vinst om den inte ska vara dömd att tyna bort, parallellt med nedskärningarna i den skattefinansierade välfärden. Detta borttynande är vad vi ser i dag. En ung person frågade mig vad vänstern gjort för fel. Antagligen synen på vinst. Högern begriper att den som tjänar pengar får bestämma.

Ett samhälles resurser samlas i de sektorer som får gå med vinst. Effekten av vinstmotståndet blir att resurserna styrs till sådant som vänstern inte vill ha. Vapentillverkare, shoppinggallerior och spelföretag fortsätter växa, eftersom de får gå med vinst. Vem vinner på det? Garanterat inte arbetarrörelsen.

Vapentillverkare, shoppinggallerior och spelföretag fortsätter växa, eftersom de får gå med vinst.

Åsa Moberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev