Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vågar vi tala om vad som verkligen hände i Köln?

En tydligt reglerad migration, med strikta regler om avvisning och uppsikt över vilka som befinner sig inom landets gränser, kan vara en brottspreventiv åtgärd. Det är en slutsats man kan dra av slutrapporten av nyårsnattens händelser i Köln.

Publicerad: 12 april 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämställdhetKriminalitetFlyktingmottagande

Det tog inte lång tid innan det spreds felaktiga uppgifter om händelserna i Köln på nyårsnatten. Bara tre av 58 misstänkta för övergreppen var nyanlända, påstod exempelvis brittiska Independent i en rubrik för ett par månader sedan. Artikeln delades flitigt av svenska journalister och debattörer som ett bevis för att rapporteringen kring Köln hade varit felaktig, rentav rasistisk.

”Kan vi nu vara överens om att den enda gemensamma nämnaren för de som låg bakom övergreppen var att de var män?” (15/2) skrev exempelvis Rossana Dinamarca (V) på Twitter.  

Men det visar sig att det var rubriken i Independent som spreds och kommenterades på ett missvisande sätt.

I torsdags presenterades den officiella utredningen av händelserna på nyårsnatten i Köln för parlamentet i tyska delstaten Nordrhein-Westfalen. Utredningen, som lades fram av delstatens socialdemokratiske inrikesminister Ralf Jäger, bygger bland annat på 1178 timmars material från övervakningskameror.

Rapporten bekräftar att det som drabbade kvinnor i Köln på nyårsnatten var övergrepp i mycket stor omfattning. Attackerna fick 1218 offer, varav 529 utsattes för sexualbrott.

Utredningen slår också fast att nästan samtliga misstänkta gärningsmän, 149 av 153 personer, är invandrare. Av dessa kommer två tredjedelar från Marocko och Algeriet. 68 är asylsökande, 18 befinner sig illegalt i landet och 47 har okänd status, det vill säga man vet inte om de befinner sig i landet legalt eller illegalt. Fyra är ensamkommande minderåriga, tio har fått uppehållstillstånd.

”Utredningen avslöjar att man ofta inte ens med stor ansträngning kan avgöra vem som uppehåller sig här och med vilken rättslig status. Det är oacceptabelt att det finns ett sådant rättsligt vakum i Nordrhein-Westfalen“, sade liberala FDP:s inrikespolitiske talesperson i delstaten, Marc Lürbke, i en kommentar.

Han ger uttryck för en tanke som tidigare var så självklar att den inte behövde formuleras: En tydligt reglerad migration, med strikta regler om avvisning och kontroll över vilka som befinner sig inom landets gränser, kan vara en brottspreventiv åtgärd.

Resultaten från Nordrhein-Westfalens utredning visar att det fortfarande finns skäl att problematisera den kvinnosyn  som migranter bär med sig från sina hemländer  (läs exempelvis turkiska forskaren Özge Öner). Det hela reser också frågor om den svenska debatten, och hur den förhåller sig till frågor som rör migration och integration.

Kommer resultaten från den officiella utredningen av nyårsnattens händelser i Köln att få lika stor spridning som den missvisande rubriken från Independent? Om inte, varför?

Paulina Neuding

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev