Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vågar Reepalu ta miljardärens parti?

Om jag hade ett stabilt och uppskattat välfärdsföretag så skulle jag inte bry mig alltför mycket om de partipolitiska övningar som nu pågår mellan regeringen och Vänsterpartiet i form en utredning om vinster i välfärden. För Shekarabis och Sjöstedts utredning är inte rationellt verklighetsförankrad. \

Publicerad: 6 mars 2015, 09:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VälfärdstjänsterVinster i välfärden

Under torsdagen presenterade civilminister Ardalan Shekarabi tillsammans med vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt uppdraget för en tidigare utlovad utredning om vinster i välfärden.

Jonas Sjöstedt har fått vika ner sig rejält. Vilket är en realpolitisk anpassning. Det finns inte tillstymmelse till riksdagsmajoritet för vänsterns företagshatande politik. Således är språket rejält snömoskryddat i Shekarabis och Sjöstedts debattartikel i DN.

Snömoset är beklagligt. Det finns sakliga och rationella skäl att prata klart och tydligt om de problem som finns i verkligheten. Det har varit - och är i vissa branscher - alldeles för lätt att starta firma och börja skicka räkningar till skattebetalarna.

Vad gäller till exempel etableringslotsar, personlig assistans och hemtjänst talar myndigheterna rentav om kriminella småskuttar i välfärden. De och andra glada amatörer ska naturligtvis motas redan i grinden genom krav på finansiell styrka och gedigen branschkompetens.

Shekarabis och Sjöstedts utredning är dock inte rationellt verklighetsförankrad. Utredningen är till för att terapignugga vänsterfantasier om att företags vinstintressen inte går att förena med samhällsnyttiga välfärdsverksamheter.

Ardalan Shekarabi ska ha heder av att han har gjort vad han har kunnat för att hyfsa stilen. Borta är brölet om vinstjakt och generaliseringar av anekdotiska händelser i enstaka företag. Borta är allt tal om vinststopp och förbud. Visst är själva utgångspunkten för utredningen förvriden. Men det är inte så mycket att göra åt på kort sikt. Hade jag ett stabilt och uppskattat välfärdsföretag så skulle jag inte bry mig alltför mycket om de här partipolitiska övningarna. Jag skulle vinnlägga mig om att utveckla företaget och inte ligga sömnlös på grund av ännu en utredning om vinster och välfärd.

ALL DEBATT OM VINSTER I VÄLFÄRDEN Du hittar den här

Shekarabis val av utredare bör heller inte påverka nattsömnen negativt. Ilmar Reepalu är en erfaren person som är känd inte minst för att alltid landa på fötterna och för att kunna ta argument i sakfrågor.

Efter snart 30 år i S-politiktoppen i Malmö och nationellt är Ilmar Reepalu sedan något år tillbaka styrelseordförande i det privata företaget Sigma Civil. Bolaget ägs av Reepalus gode vän, den framgångsrike företagaren och filantropen Dan Olofsson; Malmös ende miljardär som han brukar kallas. Dan Olofsson är ingen välfärdsföretagare.

I debatten under det senaste året är Dan Olofsson dock en av mycket få företagare som gått i klinch med Jonas Sjöstedt. I somras skrev Dan Olofsson i Dagens industri om Jonas Sjöstedts bisarra avvecklingshot mot tusentals välskötta företag som klarar av att leverera välfärd med hög kvalitet till nöjda medborgare samtidigt som de genererar överskott och betalar sina investerare. ”Kan man få avveckla en hel bransch med sådant underlag är det en allvarlig larmsignal om vad som kan hända framöver om Jonas Sjöstedt får styra”, slöt Dan Olofsson sin artikel.

Jag anar att Ilmar Reepalu är mer mottaglig för Olofssons tunga sakargument än för Sjöstedts svepande ideologiseringar.

Utredningen är till för att terapignugga vänsterfantasier om att företags vinstintressen inte går att förena med samhällsnyttiga verksamheter.

Widar Andersson, Chefredaktör och vd för Folkbladet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News