Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Våga se bakom sjukhusvåldet

Hot och våld på akuten är vardag och måste få ett slut. Inte en dag för tidigt bjuder regeringen in till runda bordsamtal om frågan, och en väntad åtgärd är hårdare straff mot de som angriper vårdpersonal. Men då är det redan för sent.

Publicerad: 14 september 2017, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdMorgan Johansson

Justitieminister Morgan Johansson och socialminister Annika Strandhäll bjuder onsdagen den 27 september in centrala aktörer till ett runda bordssamtal om våld och hot i akutsjukvården. I inbjudan nämns att en särskild utredare har i uppdrag att undersöka vad som krävs för att åstadkomma ett modernt straffrättsligt skydd för yrkesutövare som har till uppgift att hjälpa andra.

De väntade hårdare straffen kommer dock att utdelas först efter att hoten eller våldet utövats. För att stoppa våldet måste vi förstå varför det alls sker.

Vi som arbetar inom vården kan inte förstå våldet som enskilt inslag på akuten. Sannolikt måste det ses som en del i en större förändring i vårt samhälle – en konsekvens av den förlorade välfärden.

Sjukvården täcker idag upp för ett stort antal sviktande samhällsfunktioner. Vi behandlar ruttna tår på hemlösa som gått, stått och sovit i samma skor alldeles för länge. Vi tar hand om misshandlade kvinnor vars män gråter och ber kvinnorna om tröst för att det dåliga samvetet över misshandeln får dem att må dåligt. Vi magpumpar ungdomar som i desperation svalt allt de kunde hitta i mammas medicinskåp för att de inte orkar med tillvaron längre. Vi utför aborter på våldtagna kvinnor. Vi tar emot gamla människor som lider av svält. Vi delar i smyg ut livsviktiga mediciner till de som inte har pengar att köpa dem för på Apoteket. Vi skriver intyg till människor som hotas med utvisning.

Samhällets mest utsatta är också samhällets sjukaste och mest olycksdrabbade. Det är omöjligt att blunda för klassamhället i väntrummet på akuten och det är ett slöseri med människoliv och med vårdens resurser att vi bytt social välfärd mot klassklyftor och den misär det medför.

När det vankas valår ligger simpla polisiära lösningar nära till hands.

Poliser på sjukhusen har dock visat sig skapa ytterligare våld. Förra veckan lades åtalet mot två poliser ner. Åtalet gällde “fallet Sinthu” där poliserna misstänktes orsakat en patients död efter att de på en psykiatrisk avdelning tryckt ned patienten i golvet och attackerat honom med pepparspray. Det gick inte att säkert fastslå dödsorsaken, menade åklagaren. Oavsett vilket är kemiska vapen inomhus i sjukvården inte säkert för vare sig patienter eller personal.

Polisens våld kan förvisso vara lagligt men orsakar inte mindre skada än annat våld.

Visst kan vi prata om hårdare straff, och visst kan vi låsa in de våldsamma, men de få som väljer att använda våld utgör bara det tydligaste exemplet på förlorad välfärd och all den sjukvård som aldrig behövts om välfärden funnits kvar.

Sociala problem behöver lösas genom social förändring. Bara så kan vi i sjukvården få jobba i lugn och ro med de sjukdomar och skador som inte springer ur armod.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev