Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vad säger moralen, Lööf?

Efter Anna Kinberg Batras besked att hon vill regera med stöd av Sverigedemokraterna finns det egentligen bara en väg att gå för de borgerliga partier som vill något annat. De måste söka sig över blockgränsen. \

Publicerad: 25 januari 2017, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaSverigedemokraternaCenterpartietAlliansen

Men även om Annie Lööf igår tisdag var tydlig med att Centern inte tänker förhandla med SD i riksdagens utskott slog hon, efter viss förvirring, också fast att det är Alliansen som gäller. Det är två ståndpunkter som inte nödvändigtvis går ihop.

I princip är det en fråga om två saker: matematik och moral. Matematiken är enkel.

Om allianspartierna blir större än de rödgröna partierna i nästa val kan de bilda en minoritetsregering enligt samma principer som dagens rödgröna regering. Så länge oppositionen inte lägger en gemensam budget kan regeringen då få igenom huvudparten av sin politik.

Om de rödgröna partierna blir större än Alliansen i nästa val blir det lite knepigare. Då väljer Anna Kinberg Batra att luta sig mot SD. Ett främlingsfienligt och genuint bakåtsträvande parti med rötterna i nazismen får därmed stort inflytande över svensk politik.

Annie Lööf och Jan Björklund meddelade nyligen alltså att de inte tänker ingå i en sådan regering. Då finns det bara två alternativ.

Antingen stöttar de en minoritetsregering bestående av bara moderater. Det skulle ändå ge Sverigedemokraterna ett stort inflytande. Den regering C och L därmed skulle rösta fram skulle på punkt efter punkt bli beroende av stöd från Åkesson och hans partikamrater. I Agenda i söndags försökte Anna Kinberg Batra hävda att de skulle samtala med SD i marginella bullerregler- och trafikfrågor.

Handen upp den som tror att Åkesson nöjer sig med det?

En ren moderatregering skulle dessutom flytta ”mitten” i svensk politik rejält åt höger. Något som varit Sverigedemokraternas strategi redan från början.

Här kommer moralen in i bilden. Hur allvarligt menat är egentligen Lööfs och Björklunds ovilja att ge SD makt? Är det moraliskt betingat, eller bara en fråga om strategi?

Om Lööf och Björklund menar allvar med att inte ge SD ökad makt finns egentligen bara ett alternativ, och det är att samarbeta över blockgränsen. Bilda regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Redan i dag förs det blocköverskridande samtal på en hel drös politiska områden. Sedan valet 2014 har spärrarna mot att samarbeta vänsterut släppt. Samtidigt finns det ett grundmurat sossehat, kanske främst i det nya Centerpartiet.

Jag inser att det är drygt ett år kvar till nästa val. Sifforna kan ändras. Men som läget ser ut just nu är det faktiskt exakt dessa två alternativ de båda mittenpartierna kommer ställas inför.; Åkesson eller Löfven.

Vad säger moralen då, Lööf och Björklund?

Om Lööf och Björklund menar allvar med att inte ge SD ökad makt finns egentligen bara ett alternativ, och det är att samarbeta över blockgränsen.

Jesper Bengtsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News