Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Vad ingen politruk i världen kan snacka bort

Vi lever i spännande inrikespolitiska tider. Efter 80 år av socialdemokratisk dominans, 8 år av borgerlig Alliansdominans och efter lite drygt 8 månaders Decemberöverenskommelsedominans är vi tillbaka på ruta noll. Sverige behöver styras utifrån nya formler framöver.

Publicerad: 2 november 2015, 05:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaAlliansen

Ute i de kommunala verkligheterna är det där med styret och majoritetsbygget inga större problem. Min hemmasnickrade tes är att storleken på den lokala politrukskaran har tydliga samband med hur enkelt eller svårt som politikerna har att sätta ihop funktionella kommunregeringar.

I mina östgötska verkligheter finns de allra flesta varianter av majoriteter. Socialdemokraterna dominerar på de allra flesta orter. Beroende på personkemi, kommunernas situation i stort och beroende på mängden reala alternativ som finns så kan trakten bjuda på en rad olika blocköverskridande kombinationer.

I Söderköping styr S med M och MP. I Norrköping är det KD, FP och C som leder kommunen tillsammans med Lars Stjernkvist (S). I Linköping och i regionen styr andra konstellationer av socialdemokrater och forna allianspartier.

Runt om i Sverige finns många regioner som påminner om Östergötland när det kommer till politiska maktstrukturer. Antalet politruker – främst antalet människor som politiken på olika sätt försörjer på heltid – är tämligen begränsad på de flesta av dessa orter. Vilket underlättar för de lokala politikerna att ganska osentimentalt söka sig nya vägar för att få något vettigt och stabilt gjort i politiken. Det finns kort sagt väldigt få människor som för sin försörjnings skull måste bita sig fast i den gamla ordningens sarg.

I rikspolitiken – och i våra tre största städer – är det annorlunda. Här är blocktänkandet starkare. Vilket till stora delar beror på att inte minst Moderaterna agerar grindvakt för att hålla ihop den borgerliga Alliansen. Vilket försvårar för Socialdemokraterna att bygga nya och i de flesta fall mer rationella kommunregeringar där ett eller flera borgerliga partier ingår.

Men sanningens minuter närmar sig obevekligt. För det är sant det som S-ledaren Stefan Löfven sagt att antingen regerar något av de gamla blocken med hjälp av Sverigedemokraterna eller så regerar de med hjälp av varandra. Dessa parlamentariska grundfakta kan inga politruker i världen snacka bort.

Rikspolitikerna bör låta sig inspireras av hur det går till ute i kommunerna. Det finns inga avgörande skillnader mellan de olika nivåerna i politiken. Ruta noll är att skapa fungerande majoriteter för att kunna styra med någorlunda förutsägbarhet och stabilitet. Vilket verkligen behövs.

De gamla ordningarna – S-dominans, Alliansdominans och DÖ-plåster – har haft sina bästa dagar. Vilket sannolikt beror på att de reala förhållanden på marken som vi kallar för Sverige nu förändras alltmer påtagligt. Förmodligen är det så att globaliseringen och digitaliseringen nu tar sig sådana uttryck att allt vi trott varit stabilt blir alltmer skakigt. Sverige behöver något nytt.

Förmodligen är det så att globaliseringen och digitaliseringen nu tar sig sådana uttryck att allt vi trott varit stabilt blir alltmer skakigt. Sverige behöver något nytt.

Widar Andersson, Chefredaktör och vd för Folkbladet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaAlliansen

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev