lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

V gör skillnad på vinster och vinster

Vinster i välfärden har blivit vad ”gräddfiler i vården” varit tidigare: ett hatobjekt som vänstern samlas kring för att slippa diskutera det verkliga problemet: hur den framtida finansieringen av välfärden ska klaras.

Publicerad: 12 september 2014, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

”Sjöstedt pressar välfärdsbolagen” är en typisk rubrik. Vänsterpartiets ledare säger: ”De vet nog om att timmarna är räknade för deras verksamheter. Jag tycker de ska kika på om de kanske kan tjäna pengar i någon annan bransch, till exempel innovation och industriverksamhet. Där behövs riskkapital.” (Di 29/8) \  \ Jonas Sjöstedt tror alltså att ”innovation” är en bransch för sig. Det är ett intressant avslöjande. För oss som följer den offentliga välfärdens brister på nära håll, till exempel i psykiatrin, framstår bristen på innovationer som det stora problemet där.  \  \ Om den enda sökande till en utlyst chefstjänst är den som redan innehar tjänsten skulle det vara en varningssignal i vilket privat företag som helst. I det offentliga händer inget annat än att den enda sökande får tjänsten.  \  \ När psykiatertjänster utlyses har den offentligt drivna psykiatrin så dåligt rykte att läkare knappt vill dit, utom som hyrläkare. Om dessa tvingas välja mellan fast anställning eller att sluta – då slutar de.  \  \ Enligt Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, finns det två SVB-bolag inom vården i Sverige, ”varav det ena står inför konkurs”. (Di 30/8) SVB är vänsterns favoritföretag. Det finns få stora kooperativ och non-profit-företag i vårdbranschen. De har svårt att växa eftersom deras ramar sätts av politiker som oavsett partifärg är inställda på att hålla nere utgifterna för kommun, landsting och stat. \  \ Innovationer uppstår inte genom politiska beslut. Begreppet innebär att någon enskild hittar på något som and­ra inte kunde föreställa sig. Detta nya kan sedan utvecklas, om det skapar vinst.  \  \ Vänsterns regel tycks vara att ingenting som är livsnödvändigt får gå med vinst. Det finns dock ett undantag: företag som bygger och förvaltar bostäder får gå med vinst. Miljonprogrammets förfallna bostäder har blivit ett nytt spekulationsobjekt för kapitalister. Då är Vänsterpartiet plötsligt med på noterna och föreslår höjda statsbidrag för renovering och energibesparing. \  \ ”Hus högvilt i valspurten” var rubriken i Dagens industri 30/8. Sjöstedts parti är det som vill ge de största statliga bidragen till fastighetsbranschen, sammanlagt 6,7 miljarder kronor. Pengarna ska gå till upprustningsstöd, höjda rotavdrag och avskaffad kapitalskatt för hyresfastigheter. \  \ Vänsterpartiet vill slopa en skatt! Utan att nämna ett ord om vinstbegränsning. Kan det bero på att det är män som har jobb i byggbranschen?   \  \ Fastighetsägare borde älska Jonas Sjöstedt, men Roger Akelius säger: ”Vi byggare och hyresvärdar vill inte ha ett enda bidrag.” Han efterlyser regler som gäller mer än en mandatperiod. Och jag undrar: Hur förklarar Vänsterpartiet att staten ska bidra med miljarder i skattepengar till fastighetsägarnas vinster?

Vänsterpartiet vill slopa en skatt! Utan att nämna ett ord om vinstbegränsning. Kan det bero på att det är män som har jobb i byggbranschen?

Åsa Moberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev