Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Utrikesfödda avgörande för svenska välfärden

Samtidigt som jag hör vittnesmål från ambitiösa nya Luleåbor som inget hellre vill än att jobba, så hör jag arbetsgivare klaga över svårigheterna att rekrytera. Det är något som inte stämmer.

Publicerad: 20 maj 2014, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ArbeteInvandring

Ibland blir det extra plågsamt att inse hur förtvivlat svårt det verkar vara att få matchningen mellan utrikesfödda och arbetsgivare att fungera. I förra veckan var jag och träffade studenter inom SFI som kommit till Luleå från hela världen. Det var ett oerhört spännande samtal och de gillade både livet i Luleå och de visioner för kommunen och regionen jag målade upp. Men sen kom frågorna från studenterna och de kretsade kring samma ämne. En efter en berättade hur sugna de var på att få bidra till samhället och jobba, men att de alla upplevde det väldigt svårt att få möten med arbetsgivare och att få fäste på arbetsmarknaden.

Min frustration under och efter mötet blev stor. För samtidigt som jag hörde alla dessa vittnesmål från ambitiösa nya Luleåbor som inget hellre vill än att jobba och komma in på en arbetsplats så hör jag arbetsgivare klaga över svårigheterna att rekrytera.

Det finns säkert en hel del att göra från samhällets olika aktörer för att stärka kompetens och rusta våra studenter på SFI med kunskaper som krävs på dagens arbetsmarknad. Matchningen är en stor och kritisk fråga för att klara tillväxten.

Men det räcker dessvärre inte bara med att säkra att alla har korrekt utbildning. Det krävs också en attitydförändring hos arbetsgivarna som blev plågsamt tydlig för mig under mitt möte med dessa studenter.

Om vi ska kunna rekrytera bara den arbetskraft som krävs i kommuner och landsting behöver vi fler som vill leva och bo i Sverige. I Luleå kommun kommer det att krävas cirka 500 rekryteringar varje år de kommande åren för att klara behovet av service till medborgarna. Varje årskull i gymnasieskolan har cirka 700 elever. Det säger sig självt att det kommer krävas inflyttning till kommunen, och gärna utrikesfödda, för att kunna täcka de rekryteringsbehov som kommunen och andra arbetsgivare har framöver.

Det kommer att vara de utrikesfödda som sökt sig till Sverige som kommer att vara avgörande för att klara välfärden och de behov som finns hos offentlig sektor och hos näringslivet. Men då krävs definitivt en attitydförändring hos arbetsgivarna i synen på rekryteringar och det är akut.

Vårt kalla land långt uppe i norr har inte råd att slarva bort den enorma resurs av människor som sökt sig till Sverige och inget hellre vill än att jobba och bidra till vårt samhälle.

Det kommer att vara de utrikesfödda som sökt sig till Sverige som kommer att vara avgörande för att klara välfärden och de behov som finns hos offentlig sektor och hos näringslivet.

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbeteInvandring

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev