fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Utrikes född är en dålig ursäkt för alla

De folkvandringar som nu drar norrut genom Europa kommer att förändra Sverige i grunden. Så är det bara. Om vi ska vara ett bra invandringsland så krävs att det byggs ett Sverige där värden som jobb, studieflit och skötsamhet uppmuntras och understöds på ett betydligt mer aktivt sätt än i dag.

Publicerad: 18 oktober 2015, 13:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PisaFörorterArbetslöshetGängkriminalitetGängkriminalitetenMigrationMigrationspolitik

Om vi ska överleva som ett öppet, anständigt och rikt välfärdsland så krävs det ett politiskt ledarskap som tar rejäla tag för att bygga det nya Sveriges institutioner och regelverk.

Det har betydelse var vi startar våra tankeprocesser. Att börja tänkandet med orden ”utrikes födda” är till exempel inget att rekommendera. I vart fall inte om man är inne på att försöka förändra och förbättra saker och ting. Det är liksom svårt att göra något åt var folk råkar vara födda.

Tobias Barkman är kriminalreporter på Sydsvenskan i Malmö. Malmö är hårt drabbat av våldsam gängkriminalitet bland unga män. I en ögonöppnande analys av brottsligheten i Malmö konstaterade Tobias Barkman att Det finns inga arabiska gäng i Malmö. Inte heller något somaliskt gäng. (--) De kriminella är i första hand Malmöbor.”

Barkmans analys är viktig. Utgångspunkten i de flesta diskussioner om den våldsamma gängkriminaliteten i Malmö och andra städer är att problemet är synonymt med invandrargäng.  Även om det är så att huvuddelen av dessa kriminella har invandrarbakgrund så hjälper det inte särskilt mycket.

Tvärtom kan tanken på ”invandrargäng” skapa en riskabel distans till det allvarliga samhällsproblemet. De skjuter, mördar, spränger och hotar ju faktiskt här i Sverige. Det är Sverige och människor som bor i Sverige som skadas, skräms och drabbas. Startar vi istället tankeprocesserna med frågan hur ska vi slå till mot kriminaliteten i Malmö? så ökar chanserna för att vi kommer fram till verkningsfulla och verklighetsnära svar. Lösningarna på de akuta problemen i Malmö finns knappast i Somalia eller i Irak.

Sak samma med arbetslösheten. Nyligen kom på många sätt skrämmande siffror som visade att arbetslösheten för de inrikes födda i Sverige omfattar 4,6 procent av arbetskraften. För de som istället bokförs som utrikes födda ser det betydligt sämre ut. Drygt 21 procent av denna arbetskraft är arbetslös och siffran stiger.

Det här med in- och utrikesfödda är givetvis sant och riktigt. Men tankeledet utrikes född - arbetslös känns hopplöst. Den där utrikes förlagda födelsen har ju redan inträffat. Och det är heller inte just födelsen utanför Sveriges gränser som är den mest drivande orsaken bakom arbetslösheten.

Snarare är det väl så att utrikes född i de här sammanhangen betyder lågutbildad, felutbildad och språklös. Sådana saker går – till skillnad från inträffade födslar - att göra något åt.

Den dödliga våldskriminaliteten i förorterna, den snabbt stigande arbetslösheten och de raskt fallande skolresultaten har klara samband med invandringen av utrikes födda. Det är bara att gå till den offentliga statistiken för att se hur det förhåller sig.

Att stirra sig blind på ”utrikes födda” leder dock ingen vart. Om vi ska vara ett bra invandringsland så krävs att det byggs ett Sverige där värden som jobb, studieflit, skötsamhet uppmuntras och understöds på ett betydligt mer aktivt sätt än i dag.

Lösningarna på de akuta problemen i Malmö finns knappast i Somalia eller i Irak.

Widar Andersson, Chefredaktör och vd för Folkbladet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev