Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Uteslut inte att svenska dårar stormar riksdagen

2021 inleds med att ett gäng terrorister stormar den amerikanska parlamentsbyggnaden Kapitolium. Jag misstänker att något liknande mycket väl skulle kunna inträffa i Sverige. Men vad skulle det få för effekter och spelar de någon roll?

Publicerad: 11 januari 2021, 04:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

RegeringenRiksdagenUSATjänstemänKommunerRegioner

Året inleds med att den sittande presidenten i USA hetsar ett gäng terrorister att storma parlamentsbyggnaden Kapitolium för att förhindra att Joe Biden tillträder som president. Det är naturligtvis något oerhört att något sådan sker i vad de själva kallar världens största demokrati. Frågan är om något sådant skulle kunna hända här, om det skulle kunna lyckas och om det i så fall skulle spela någon roll?

Jag misstänker att det mycket väl skulle kunna inträffa. Sverigedemokraterna har hela vägen ställt sig bakom Trump och använder sig av hans retorik i mångt och mycket. Det är också så att många av Sverigedemokraternas anhängare, alltså inte deras medlemmar, är väldigt entusiastiska av sig och inte är främmande för hatisk retorik. Jo, jag vet att även partimedlemmar och till och med förtroendevalda gång efter annan blivit uteslutna för ohejdad hatretorik eller rena hot. Men det rör sig om enskilda fall. Lokala. Ren slump att de råkar varit med i SD.

Den stora faran finns till höger om SD. Där de verkliga dårarna finns – som mycket väl skulle kunna få för sig att storma riksdagshuset om de bara fick tillräcklig uppmuntran och på allvar trodde det skulle leda till en socialkonservativ regering och kraftigt minskad invandring. Och visst, de skulle kanske lyckas fördröja några voteringar och sen bli utslängda och dömda till samhällstjänst eller nåt.

Att lyckas mer än fördröja verkar dock otroligt. Sverige har polis. Och att häva ockupationen av riksdagshuset skulle onekligen vara prioriterat. Men låt oss leka med tanken att kuppmakarna lyckas och de på något förunderligt sätt lyckas få någon konservativ person installerad som statsminister... skulle det påverka särskilt mycket?

Nej.

För det första så fattas de flesta beslut som påverkar medborgarna ute i kommuner och regioner. Så om inte kuppmakarna koordinerat ockuperar 290 kommunhus och 21 regionfullmäktige så hade det mesta varit som vanligt för de flesta. Skolorna opåverkade. Sjukvården densamma. Dessutom måste den inkuppade regeringen fortfarande få igenom sina lagar i riksdagen, om de nu inte upplöser den helt. Vilket torde vara mycket svårt.

För det andra är Sverige väldigt svårstyrt politiskt eftersom de flesta beslut fattas på tjänstepersonsnivå. Regeringen kan såklart utse nya generaldirektörer, men under lång tid hade det fortfarande delats ut kulturbidrag för konst för maskar, kommunala kamelcenter hade fortfarande fått stöd och kommunikationsavdelningar kommer även fortsatt arbeta med värdegrunder. Det kommer ta många, många år innan en aldrig så konservativ inkuppad regering kan få bort det och den skulle med all sannolikhet vara lika bortkuppad som den blev inkuppad innan dess.

Det farligaste med våldsretoriken och ifrågasättandet av de demokratiska processerna är inte vilka skador den skulle kunna göra på landet. Det farligaste är vilka skador den riskerar göra på människor. För om Trump-retorikernas anhängare mobiliseras, ja, då kommer även motståndarsidan mobiliseras och det är en utveckling som bara kommer leda till skadade människor. Men Sverige klarar sig.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev