Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

USA:s politiska konflikter bör avskräcka oss

Medelklassen i USA har under 15 års tid tappat i köpkraft, men inför dagens kongressval i USA har kandidater med hög konfliktnivå, starka lobbygrupper och ekonomiska intressen styrt bort den amerikanska politiken från mitten. Till en politik präglad av konflikt och ytterligheter. Med tanke på det parlamentariska läget i Sverige och den budget som riksdagen snart ska besluta om bör vi dra många lärdomar.

Publicerad: 4 november 2014, 08:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TillväxtJobb

Normalt sett brukar jag resa till USA vid den här tiden för att följa valkampanjen på plats. Men i år sker det från läktaren här hemma. Ett mellanvalsår som detta är ofta väldigt intressant. Det är större fokus på kampanjerna till kongressen och delstaterna när inte presidentmakten står på spel.

Det är bland annat senatorer, representanthusledamöter och guvernörer som ska utses. I denna stund talar det mesta för framgångar för republikanerna och det är inte osannolikt att man får majoritet i kongressens båda kamrar. Det blir i så fall ingen enkel resa för president Barack Obama de sista två åren. Det har det inte varit hittills heller i och för sig. Det är ett förödande ställningskrig som pågår i amerikansk politik sedan några år.

Båda partierna, Demokraterna och Republikanerna, har hamnat i ett läge där de extrema och mest högljudda sätter agendan. De pragmatiska mittenpolitikerna har svårt att överleva. Tea Party-rörelsen styr och ställer i republikanska partiet och har effektivt drivit fram kandidater som inte kompromissar med sin politik. Liknande utveckling sker inom Demokraterna av andra grupperingar. Pengarna och inflytelserika grupperingar i amerikansk politik driver tyvärr fram en politik och kandidater som inte främjar samarbete och pragmatism.

När Demokraterna förlorade val under 80-talet var det en grupp politiker som ville hitta tillbaka till en strategi där man kunde orientera sig mot mitten. Democratic Leadership Council bildades, bland annat av Bill Clinton som då var guvernör i Arkansas. Det var en del av lösningen för att forma en politik som kunde vinna förtroende hos bredare grupper av väljare. 1992 blev det så och Demokraterna vann presidentmakten och majoritet i kongressen.

Nu står båda partierna inför ett liknande dilemma. Kandidater med hög konfliktnivå, starka lobbygrupper och ekonomiska intressen styr i dag båda partierna bort från mitten och till en politik präglad av konflikt och ytterligheter. Hur ska en väg tillbaka till samarbete och långsiktiga politiska lösningar se ut? Den amerikanska medelklassen har tappat köpkraft i 15 års tid, vilket till delar beror på usel vilja och förmåga i det politiska systemet. USA och världen, och för den del även Sverige, behöver en politik som reformerar samhället för att skapa jobb och tillväxt.

Så vad kan vi lära här hemma av det? Sannolikt en hel del med tanke på det parlamentariska läget och den budget som snart ska beslutas av Sveriges riksdag.

Kandidater med hög konfliktnivå, starka lobbygrupper och ekonomiska intressen styr i dag båda partierna bort från mitten och till en politk präglad av konflikt och ytterligheter.

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TillväxtJobb

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev