Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Upp till kamp mot fackens maffiavälde mot småföretag

Fackförbunden representerar inte längre den lilla människan - David mot jätten Goliat. Det var hundra år sedan. Nu representerar de sig själva, driver miljardimperium och befolkas av fackpampar som legitimerar maffialiknande metoder mot småföretag.

Publicerad: 8 maj 2015, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FackföreningarArbetsgivareArbetsmarknad

Det pågår en strid som kanske verkar liten men som representerar något mycket större. Striden mellan fackförbundet Livsmedelsarbetarförbundet och Ingeborgs Bageri i Linköping. De stämmer nu det lilla bageriet på svindlande 650 000 kronor, varav 250 000 kronor till sig själva.

Varför då undrar man? För att ägarna inte gör som facket säger. Ingeborgs köptes i somras av två ambitiösa invandrare från Irak, syskonen Ahmed och Sema Mehdi. De fick hålla stängt i månader för att renovera. Sedan öppningen tar Sema bara en halv lön själv trots att hon jobbar heltid. Ahmed kör taxi för att få inkomst och jobbar med bageriet på fritiden.

Plötsligt dundrar Livs in i deras liv och säger att de har två val: skriv på kollektivavtal eller skriv på kollektivavtal. De krävde att den anställdes lön skulle höjas med tre tusen kronor. Mehdis sa nej, de har inte råd och Livs satte därför bageriet i blockad. De stod utanför i västar och skrek ”kärring” till de som skulle handla. Det vittnar Sema själv om i en intervju.

”De ringde från okända nummer”, säger 20-åriga Sema. ”Vi känner oss hotade. Men vi vill inte skriva på. Vi vill bara visa att inte alla invandrare lever på bidrag. Vi vill skapa jobb både för oss själva och andra”

Vi har föreningsfrihet i det här landet. Även en negativ, det vill säga rätten att inte vara med i en förening. Ingen måste teckna kollektivavtal. Över 60 procent av företagen har inget. Men Mehdis gav ändå upp och skrev på men tvingades sedan att säga upp den anställde. Hur ska de ha råd med anställda när de inte har råd att ta lön själva? Personen fick snabbt nytt jobb och slutade innan uppsägningstiden. Hon har alltså inte lidit någon skada alls, ändå beslutar Livs att stämma det lilla bageriet. För att själva tjäna 250 000 kronor. Till saken hör att hon hade en konflikt med den förra arbetsgivaren, inte Mehdis. Ändå valde Livs inte att bråka med dem utan väntar tills de ambitiösa irakierna tagit över.

Livsmedelsarbetarförbundet är en mäktig organisation. De omsätter närmare 200 miljoner och har hela LO bakom sig, som totalt har 1,3 miljoner medlemmar. De kan stå i åratal utanför ditt företag om de vill. Ringa från okända nummer. LO är nämligen ett mångmiljardimperium som äger slott, egna investmentbolag, tidningar och fastigheter. De kan krossa företag. Det har de gjort många gånger förut.

Henrik Gustavsson drev ett byggföretag, tills Byggnads satte honom i blockad och krävde kollektivavtal ingen av de anställda ville ha. Han gick i konkurs men nu tar Högsta Domstolen upp fallet och Gustavsson representeras av duktiga Centrum för Rättvisa. Wild’n Fresh var en salladsbar som utsattes för en fyra månader lång blockad av Handels- och Restauranganställdas förbund. Sedan gav ägaren upp och sålde företaget.

Kontoren runt Norra Bantorget är fulla med skalper de mäktiga LO-förbunden tagit av små företag de drivit mot konkursens brant i jakt på makt. De representerar inte den lilla människan - David mot jätten Goliat. Det var hundra år sedan. Nu representerar de sig själva, driver miljardimperium och befolkas av fackpampar som legitimerar maffialiknande metoder. Den lilla människan här är Ingeborgs bageri. David är alla de små företagare som hamnar under fackets bulldozer i dess jakt på makt och pengar, höga på gudskomplex och självrättfärdigande hämtat från 1800-talets bedrövlighet. Men det är 2015 nu.

Det räcker nu. Vi andra måste säga ifrån. Facken kan inte tillåtas fortsätta bete sig så här. För att låna en av deras egna favoritparoller: upp till kamp.

LO är ett mångmiljardimperium som äger slott, investmentbolag, tidningar och fastigheter. De kan krossa företag. Det har de gjort många gånger förut.

Rebecca Weidmo Uvell, Företagare, Slöseriombudsman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev