söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ungdomar, sök jobben ni inte vill ha!

Lösningen på ungdomsarbetslösheten är inte mer skola till skoltrötta ungdomar. En del av lösningen är däremot att ungdomarna börjar söka jobben de kan få, i stället för jobben de vill ha. Själv började jag som korvbrödspackare.

Publicerad: 29 april 2014, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

UngdomsarbetslöshetArbeteArbetslöshet

Ungdomsarbetslösheten biter sig fast och det är en av våra allra största utmaningar. Men lösningarna på problemet skiljer sig åt. Socialdemokraterna har, igen, lanserat ett förslag att alla ungdomar utan färdig utbildning ska in i olika utbildningsprogram. Med 30 000 nya platser på Komvux, yrkeshögskolan etc för 2,5 miljarder om året. Som viks åt ungdomar som inte gått ut gymnasiet.

Samtidigt kritiseras skolan för att vara för dålig och ställa för lite krav. Resultaten på proven sjunker och allt fler har bristande kunskaper. Så alla dessa ungdomar som misslyckats i skolan har knappast gjort det för att skolan är för svår. De är helt enkelt inte intresserade av att gå i skolan. Just nu.

Då kan inte lösningen vara ännu mer skola. Det säger sig självt. Utan de behöver börja jobba. Många av dessa ungdomar har helt enkelt varken ro i kroppen eller motivationen som krävs för att tillgodogöra sig en utbildning. Men lika många kommer förmodligen att hitta den igen om de bara får göra något annat just för tillfället.

Och det finns i dag nästan 30 000 lediga jobb på Platsbanken. Tittar man lite närmare hittar man mängder med jobb som inte kräver någon utbildning alls. Till exempel finns det cirka 350 jobb som biträden inom restaurang och café och nästan 1 000 lediga jobb som personlig assistent. Det finns också över 4 000 jobb inom försäljning och event, där den stora majoriteten inte kräver utbildning.

Men tyvärr finns det mängder med arbetsgivare som vittnar om att de har svårt att hitta personal till den här typen av jobb. Många ungdomar är inte intresserade. Och det här måste vi prata mer om. Vi måste prata om vikten av det första jobbet. Hur lärorika de är, oavsett hur tråkiga de på ytan kan verka. Hur viktiga de är för en fortsatt karriär.

Jag packade korvbröd på Pååls en sommar. Jag cyklade dit klockan halv fem varje morgon i gryningen och stämplade in klockan fem. Sedan stod jag vid en korvbrödmaskin på olika ställen i åtta timmar. Och mitt första heltidsjobb var som mediesäljare. Det jobbade jag med ett helt år. Inte mitt allra roligaste år när jag ser tillbaka men en otroligt viktig erfarenhet. För den punkt på mitt CV som varje rekryterare alltid lyft fram som en mycket bra bakgrund är just mitt år som säljare.

Alla i dag framgångsrika personer har haft minst ett, förmodligen flera, jobb som unga som varken var så roliga eller just då utvecklande. Men som gav dem kunskaper om hur en arbetsplats fungerar, sin roll i en grupp, insikt om vad de är bra respektive dåliga på och värdefulla kontakter. Saker som är förutsättningar för att ta sig vidare i karriären. Här vill jag ge Stefan Löfven en eloge för kampanjen Mitt första jobb, som uppmanar oss alla att berätta om just vårt första jobb.

För att lösa ungdomsarbetslösheten kan vi inte tvinga skoltrötta ungdomar tillbaka till skolbänken. De måste få jobba och ungdomarna själva måste börja söka upp de jobb de kan få, inte de jobb de vill ha.

Alla i dag framgångsrika personer har haft minst ett, förmodligen flera, jobb som unga som varken var så roliga eller just då utvecklande.

Rebecca Weidmo Uvell, Företagare, Slöseriombudsman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev