Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Malcom Kyeyune: Tro inte att allt blir normalt efter corona

När coronaepidemin är över kommer det svenska politiska landskapet att se helt annorlunda ut. Och den folkliga ilskan över att ingenting gjordes när det fanns tid kommer inte att vara att leka med.

Publicerad: 18 mars 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetFörtroendevaldaAkutsjukvård

Den kris Sverige befinner sig i dag var inte omöjlig att förutspå. Det är faktiskt det första man måste ha i minnet just nu. Många (inklusive undertecknad) har i åratal påpekat att Sverige saknar marginaler, att ett land där akutvården är i kris en helt vanlig tisdag omöjligt skulle kunna hantera ett epidemiutbrott under ordnade former.

En annan sak som är viktig att förstå är att förberedelse spelar roll. Erfarenheter från både Italien och Kina ger en fingervisning om coronavirusets dödlighet. I de kinesiska provinser som bara drabbades av ett fåtal fall, och där vården fortfarande fungerade, dog ungefär 0,7 procent av de diagnostiserade fallen. I Wuhan, där vårdens kapacitet överstegs, låg dödligheten för exakt samma virus på runt fem procent av de diagnostiserade fallen. I Italien ligger dödligheten på över fem procent, och från Iran är det svårt att få siffror men allting tyder på vården tappat kontrollen även där.

Mycket talar för att detta virus kommer ha tämligen hög dödlighet även i Sverige, därför att den svenska vården är extremt underdimensionerad. Vår dåliga förberedelse stannar dock inte bara vid en brist på respiratorer eller utrymme på akutmottagningarna, utan vi har just nu sjukvårdspersonal som tvingas göra sin egen skyddsutrustning av kontorsmateriel (!), därför att ingen utrustning finns. Ett par dagar in i en epidemi som antagligen kommer att nå kulmen om mer än en månad.

Det finns tider att vara optimistisk, att tala om sammanhållning, att predika om hur vi alla sitter i samma båt och att nu gäller det bara att kavla upp ärmarna. Men likväl är detta antagligen den största krisen Sverige befunnit sig i sedan andra världskriget, och den mänskliga kostnaden för vår dåliga förberedelse kan komma att uppgå till tusentals eller tiotusentals människoliv.

Vi har länge varit vana vid att skandaler inträffar lite då och då, men att ingenting händer. Ingen ställs till svars, inget ansvar utkrävs. Politikerna tar hand om sina egna, och ”straffet” för sådant som Transportstyrelseskandalen blir att man offrar någon tjänsteman och befordrar den ansvariga politikern snett uppåt. Räkna inte med att detta kommer hända denna gång. När coronaepidemin är över kommer det svenska politiska landskapet att se helt annorlunda ut, och den folkliga ilskan över att ingenting gjordes när det fanns tid kommer inte att vara att leka med.

Den svenska politikerklassen har misslyckats. Det finns inget annat sätt att beskriva det som nu sker. Man har misslyckats, och på grund av detta står vårdpersonal utan skyddsutrustning och fullgoda rutiner. Man har misslyckats, och på grund av detta kommer folk faktiskt att dö.

Efter denna pandemi kommer ”normaliteten” inte att återvända. Det Sverige där politiken utgår från tråkiga, vardagliga regler kommer att vara borta i årtionden. Efter corona väntar en global ekonomisk depression, men även en enorm politisk legitimitetskris som kommer att kasta om allting. Sveriges problem har bara börjat.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Malcom Kyeyune

Skribent, debattör samt medlem i Tankesmedjan Oikos förtroenderåd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev