Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Toleransen finns till höger

Det är dags att sluta låtsas som om vänstern är de som värnar invandring högst av alla. Det är en myt. De dörrar vänstern stängt för människor i misär, antingen på flykt från krig eller fattigdom, har borgerligheten öppnat. Där finns den verkliga toleransen.

Publicerad: 14 juni 2014, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Invandring

Svenska Dagbladet har inlett en granskning av LO:s konsekventa motstånd mot arbetskraftsinvandrare och i den här artikeln avslöjar de att LO bland annat säger nej till en man från Bolivia, som tjänar 30 000 kr per månad. Deras nej till Migrationsverket kan få honom och hans familj, som bott här flera år, utvisade. Anledningen? Han tjänar 50 kronor för lite enligt LO. I Bolivia är 30 000 kr en årslön för många.

Min farfar kom hit från ett trasigt Italien 1947 för att, likt mannen från Bolivia, skaffa sig ett bättre liv. Han kom från den varma, fattiga södern till ett vädermässigt kyligt Sverige men ett på många andra sätt varmt land. Våra industrier skrek efter arbetskraft och han liksom många med honom började jobba direkt. Han behövde oss och vi behövde honom. Det är jag evigt tacksam för.

Men LO hade inga problem att smälla igen den dörren rätt i ansiktet på sådana som honom redan på 70-talet. Då fick de vetorätt om arbetskraftsinvandring och de sa nej. Åk hem. Precis som de skrek åt de stackars lettiska arbetarna i Vaxholm för några år sedan. Go home. ”Som att bära ut sopor, det tar aldrig slut”, sa LO-företrädare.

LO:s politiska gren – Socialdemokraterna – har inte bara varit emot arbetskraftsinvandring utan även velat minska flyktinginvandringen. 1989 fattade dåvarande S-regeringen Luciabeslutet, som innebar en kraftig minskning av antalet flyktingar. Vi tog emot 29 000 det året och sossarna uttryckte stor oro över att det kunde påverka samhället negativt.  ”….påfrestningarna har medfört att mottagandet inte längre kan ske i de värdiga former som eftersträvas (…) Asyl kommer endast ges till de som uppfyller kraven enligt FNs flyktingkonvention…”

I dag hörs samma retorik från ... just det, Sverigedemokraterna.

Man hade önskat att detta bara var avlägsen historia. Men icke. Inför EU-utvidgningen 2003 varnade samma socialdemokrater för ”social turism”, som argument för att begränsa den fria rörligheten. Det skulle komma horder med arbetslösa östeuropéer hit bara för att kunna utnyttja vårt generösa välfärdssystem, enligt Göran Persson.

Att socialdemokraterna skulle stå för det mest toleranta och solidariska är en myt som de själva med omsorg så gärna vårdar. De demonstrerar och skriver stora ord på fina plakat men i praktiken är det borgerligheten som stått för solidariteten. Som öppnat dörrarna de inte ens låtsats om varit stängda

Den borgerliga regeringen 1991 upphävde Lucia-beslutet. Motionen från sossarna om övergångsregler för att hindra social turism avslog de. Och någon sådan blev det heller inte. 2008 införde nuvarande borgerliga regering möjligheten att komma hit att arbeta även utanför EU. 2011 träffade de tillsammans med Miljöpartiet en historisk uppgörelse om migration. Och 2013 öppnade vi som land dörren till 58 000 personer, som sökte asyl under den perioden.

Socialdemokraternas solidaritet sträcker sig ungefär till Norra Bantorget och LO-borgen. Något att tänka på i höstens val för den som vill se ett samhälle som bygger på öppenhet, tolerans och ett Sverige som värnar den fria rörligheten.

Att socialdemokraterna skulle stå för det mest toleranta och solidariska är en myt som de själva med omsorg så gärna vårdar. De demonstrerar och skriver stora ord på fina plakat men i praktiken är det borgerligheten som stått för solidariteten.

Rebecca Weidmo Uvell, Företagare, Slöseriombudsman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Invandring

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev