Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Maria Taranger: Tack Tegnell, för att du har lett oss genom pandemin!

Nu ökar smittan igen och vi kommer med all sannolikhet att behöva leva med fler restriktioner under vintern. Men jag är övertygad om att vår strategi, som i så hög grad bygger på tillit till individens eget ansvar, är mer hållbar än stenhårda lagar och kontroller.

Publicerad: 3 december 2021, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenFolkhälsomyndighetenSahlgrenska universitetssjukhusetMaria Taranger

Den 1 december har vintern kopplat sitt grepp om Göteborg. Snön viner när jag stretar uppför trapporna till Medicinareberget. Hela dagen har jag sökt hjälpa medicinbakjouren att lirka loss vårdplatser. I bakhuvudet mal oron över att vi den senaste veckan sett fler patienter med covid-19 efter en lång höst med väldigt få fall. Vi går in i vår andra vinter sedan pandemin kom och i kväll har statsepidemiolog Anders Tegnell kommit till Göteborgs läkaresällskap för att tala om sitt arbete på Folkhälsomyndigheten. 

Jag tillhör dem som under hela pandemin varit oerhört glad för att just han lett oss genom denna kris. En torr tjänsteman som inte låtit sig dras med av panik eller politiska utspel – utan sökt fatta beslut baserade på tillgängliga fakta och jämkning av olika samhällsintressen. Tålmodigt har han stått på presskonferenserna, till synes lika oberörd av kritikstormar som av ovationer. 

På samma lugna sätt redogör han i dag för hur pandemin utvecklades, vilka beslut man fattade vid olika tidpunkter och vad man baserade dem på. Han beskriver hur resvanor, boendeförhållanden och vaccinationstäckning i olika grupper påverkar smittspridning och beklagar att vi inte lyckats hålla ihop strategierna världen över. Hur WHO blev ett politiskt slagfält mellan USA och Kina och att världen har gjort alltför lite för att skydda de fattigaste och distribuera vaccin jämlikt.

Jag tänker på hur drastiska restriktioner i andra länder slagit hårt mot mängder av kvinnor och barn. Det är tankeväckande att skyddseffekten mot covid-19 kanske bara blivit något bättre än med måttliga åtgärder och att det främst är äldre män som skyddats mer. Varje åtgärd har en baksida och det är så viktigt att försöka väga in hela effekten på samhället.

Nu ökar smittan igen och vi kommer med all sannolikhet att behöva leva med fler restriktioner under vintern. Jag hoppas att vi kan få vara mer sociala än i fjol och att skolorna kan hålla öppet i högre grad. Jag är övertygad om att vår strategi, som i så hög grad bygger på tillit till individens eget ansvar, är mer hållbar än stenhårda lagar och kontroller. 

Efter föreläsningen frågar någon: ”Det måste ha varit en oerhört påfrestande tid för dig. Hur har du orkat bemöta alla frågor och samtidigt hunnit vara så påläst på forskning i området?” Anders Tegnell småler och svarar att han har många kollegor som läser publikationer och tar fram underlag. Det är ett lagarbete – han är inte ensam.

Han framhåller skillnaden mellan myndigheter i Sverige och de flesta andra länder. Våra myndigheter är fristående från departementen och leds av generaldirektörer, inte av politiker. Det borgar för beslut som i högre grad bygger på evidens i stället för politiska opinioner. ”Ett 350-årigt arv från Axel Oxenstierna”, säger Anders Tegnell med ett belåtet leende.  

Där utanför tar snöstormen i och jag blickar ner mot Sahlgrenska, som glimmar med alla fönster. Måtte vi klara denna vinter utan att behöva slita lika hårt som i fjol, och måtte vi slippa ställa in operationer och planerad vård. I denna osäkra tid är jag glad att leva i ett land där tilliten till myndigheter fortsatt är stor och där vi låter vetenskap och kända fakta styra snarare än magkänslan. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Maria Taranger

Överläkare och områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev