Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ta ansvar i ett läge då Sverige behöver fler poliser

Att Sverige behöver fler poliser är fakta och ingen politisk fråga. Men hur ska det gå till när media och debattörer ger en bild av en polis i kris och panik och ledarskribenter raljerar över sänkta krav på polisutbildningen?

Publicerad: 17 augusti 2016, 11:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaPolisenKriminalitetPoliskrisen

Nu rasar samhällsdebatten om hur polisen bör hantera bilbränder, på samma sätt som vi för några år sedan diskuterade hur lärare borde bete sig i klassrummet. Något som poliser respektive lärare själva borde få råda över, snarare än politiker. Att Sverige behöver fler poliser är dock en reell politisk fråga och ingen politisk konflikt. Redan inför hösten fanns fler platser på polisutbildningen än tidigare och till våren ska ännu fler platser fyllas.

Få politiker eller debattörer ger sig dock tyvärr på den riktiga problematiken. För trots att drygt 4 500 personer sökte till polisutbildningen våren 2016 så lyckades man inte ens fylla de dåvarande 300 platserna. Bortfallet är enormt. Nu när fler än dubbelt så många platser står beredda att ta emot studerande till våren behöver politiken också ge svar på hur vi gemensamt ska fylla de platserna.

För att påbörja polisutbildningen måste du klara en lång rad tester; medicinska, fysiska, teoretiska och psykologiska. En av sommarens snackisar i såväl sociala medier och ledartexter, var hur kravet för godkänt på det teoretiska Uniq-testet sänkts från fyra till tre. Få rapporterade dock om att den niogradiga skalan är normerad gentemot övriga sökande och inte mot allmänheten (hur nu den datainsamlingen skulle ha gått till). Testet säger alltså inget om hur ”begåvad” du är, utan hur du presterat i jämförelse med övriga sökande.

Nåväl, 2016 var det drygt 600 personer som föll bort i testet. Det borde innebära att några hundra individer med de nya reglerna hade fått fortsätta till de följande testerna. En relativt marginell förändring. Ingen har heller lyckats förklara att det är vid just 3,5 som du tappar lämpligheten för yrket.

Och grupper som ledarskribenter och yrkespolitiker borde nog låta bli att skämta för mycket om justerade antagningstester. Mig veterligen behöver ingen av dem klara teoretiska prov av den här sorten före anställning.

Men den här sommardebatten bekymrar mig av två andra anledningar. För det första framställdes förändringen som ett sätt att rekrytera fler poliser. Trots att det inte är testernas utformning som gör att merparten av de sökande faller bort.

Våren 2016 var det 2 000 personer som själva valde att bryta - nästan tre gånger så många som kuggade på Uniq-testet. Lösningen är förstås inte att sänka kraven; utan att öka antalet kvalificerade sökande och få färre att lämna.

Även de sarkastiska och direkt felaktiga kommentarerna från ledarskribenter och andra makthavare om att Sverige framöver inte ens skulle få ”normalbegåvade” poliser (!) bekymrade mig. Den retoriken, som gör polisyrket till ett lågstatusyrke, är direkt skadlig för rekryteringen.

När mediebilden framför allt handlar om polisens dåliga arbetsmiljö, hur många som lämnar yrket och andra kriser blir den negativa rapporteringen ett självspelande piano. Om vi får en ensidigt negativ bild av yrket så sjunker statusen. Då blir det förstås ännu vanligare att de som sökt till polisutbildningen väljer bort den till förmån för andra utbildningar.

Politikerna har beslutat om fler poliser, uppmuntrade av ledarskribenter och andra debattörer. Då faller ett särskilt ansvar på dessa makthavare att ge en bredare bild av yrket än kris och panik. När du har ett medialt utrymme att diskutera polisens utmaningar, var påläst och skönmåla inte, men lägg också ditt utrymme på att lyfta fram allt positivt som polisen gör. Annars finns risken att fler och fler av de potentiella framtida poliserna väljer bort sina drömmar.

Det som lockat mig till yrket är just berättelserna om de enorma insatser poliser kan göra – stänga ner en barnporrliga, klara upp ett mord eller lyckas få en ung människa att välja bort kriminalitet. Att visa på även den delen av polisyrket är en av vägarna till att höja yrkets status och därmed, särskilt på lite längre sikt, rekrytera fler poliser.

LÄS MER OM ANDERS WALLNER HÄR. 

Även de sarkastiska och direkt felaktiga kommentarerna från ledarskribenter och andra makthavare om att Sverige framöver inte ens skulle få ”normalbegåvade” poliser (!) bekymrade mig.

Anders Wallner, krönikör Dagens Samhälle

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev