Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Sverige och den sunkiga vurmen för högervänster

Det är märkligt att högervänstervurmen är så stark bland journalister och politiker i just Sverige. Vi är ju annars ett sekulärt och praktiskt folk. I de flesta andra jämförbara länder har man frigjort sig från de här gamla tankarna. \

Publicerad: 12 januari 2015, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På senhösten 2013 intervjuades S-ledaren Stefan Löfven i SVT:s Agenda. Saken gällde den eviga regeringsfrågan. Löfven deklarerade att han efter valet kunde tänka sig att samarbeta med alla partier utom SD. Programledaren ville veta om Löfven helst samarbetade åt höger eller vänster?

Löfven sade sig ha svårt för det här med höger eller vänster. ”Jag tror ingen kan definiera vad som är höger och vänster”, svarade Stefan Löfven. För detta besked blev han vederbörligen avhånad och anklagad för att bland annat vilja ”osynliggöra arbetarklassen” (Jenny Wennberg på Arbetarbladets ledarsida), vilja ”fullfölja privatiseringspolitiken” (Jonas Sjöstedt i Aftonbladet) eller för att ha ”släppt jämställdhetsperspektivet” (Den till V avhoppade sossen Claes Borgström i Expressen).

Till detta ska läggas en lång rad politiska kommentatorer som i olika tonarter uppmanade Löfven att för sitt eget bästa förhålla sig till den institution i svensk politik som högervänsterskalan utgör. Viktor Barth-Kron skaldade till exempel i sin spalt i DN att ”Upplysningsvis kan nämnas att termerna vänster och höger brukar användas för att definiera en socialistisk respektive borgerlig samhällssyn”.

Viktor Barth-Kron kanske inte har tänkt på saken särskilt mycket. Men Socialdemokraterna är vare sig socialistiska eller borgerliga. Framgångsreceptet för S är att vara just socialdemokrater. Sedan 1917 då Jonas Sjöstedts föregångare lämnade S och istället bildade ett vänsterparti har faktiskt Socialdemokraterna i allt väsentligt hållit sig borta från folk- och verklighetsfrämmande strider om höger och vänster. Stefan Löfvens svar i Agenda den där hösten 2013 stod således på mycket stark erfarenhetsmässig grund. Medborgarna i upplysta och öppna välfärdsmarknadsekonomier dras inte utåt vänsterhögerkanterna. Socialdemokrater är socialdemokrater; det är därför det har gått så otroligt bra under en stor del av de senaste 100 åren.

Högervänsterskalan har sin bakgrund i alltmer mossiga och tvåsekelgamla idéer om socialism och kommunism som ett alternativ till kapitalism och liberalism. Alternativet är prövat i praktiken med förfärande resultat. Och här hemma har aldrig vare sig Vänstern eller Högern varit särskilt stor. Sjöstedt har sina 5 procent. Däremot har Moderaterna vuxit till sig sedan de lämnade högerkanten och tampas nu med S om vem som är mest socialdemokratisk.

Det är i sanning märkligt att högervänstervurmen är så stark bland journalister och politiker i just Sverige. Vi är ju annars ett sekulärt och praktiskt folk. I de flesta andra jämförbara länder har man frigjort sig från de där gamla sunkiga tankarna.

Stefan Löfven verkar vara en seg och uthållig person. Jag hoppas därför att han framhärdar i sina uppfattningar om höger och vänster. Löfven bör låta småpartier och otänkta tyckare käbbla om sådana saker medan han lägger sin kraft på den socialdemokratiska mixen av det möjligas konst för att få till vettiga majoriteter på det breda riksdagsmittfält där en statsminister hör hemma.

Skalan högervänster har sin bakgrund i alltmer mossiga och tvåsekelgamla idéer om socialism och kommunism som ett alternativ till kapitalism och liberalism.

Widar Andersson, Chefredaktör och vd för Folkbladet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News