Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Svenska barn är mest ojämlika i hela Norden

Mer än 30 procent av Malmös barn växer upp i fattigdom. Men även i övriga Sverige lever allt fler barn under allt sämre villkor. I en ny UNICEF-rapport hamnar Sverige på alarmerande 23:e plats av 35 jämförda rika länder – långt efter de nordiska grannländerna som ligger i topp.

Publicerad: 28 oktober 2016, 06:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BarnfattigdomBarnskyddBarn

Den nioårige pojken var ständigt hungrig. Han fick själv skramla ihop pengar, köpa och laga mat. Barnet levde i en smutsig lägenhet med sin psykiskt sjuka mamma, borstade aldrig tänderna, duschade högst varannan vecka och skötte skolan på egen hand.

Pojken finns på riktigt. Han bor inte i en brasiliansk favela utan i Malmö. Tragedin uppmärksammades nyligen av Sydsvenskan.

På grund av sekretess kan Malmö stad, som omhändertagit nioåringen, inte uppge hur länge pojken levt i misären. ”Han har dock fortfarande problem avseende sociala interaktioner och sin hygien”, skriver förvaltningsrätten vilket indikerar att det rör sig om en längre period i barnets liv.

Mer än 30 procent av Malmös barn växer upp i fattigdom, enligt Rädda Barnens senaste mätning. Forskarna Tapio Salonen och Anna Angelin har intervjuat flera anställda inom socialtjänsten i Malmö. Det framkommer att många utsatta barn inte får besök i hemmet av socialtjänsten.

”Alltså, om jag skulle träffa en familj i veckan, hade det tagit mig ett år innan jag hade träffat alla mina barnfamiljer. Så jag känner, att jag kan inte ge alla barnfamiljer det de faktiskt behöver. Jag kan inte.”

Men utvecklingen är inte bara oroande i Malmö, även om den är tydligast där. En historisk förändring sker just nu i vårt land som borde röna vida mer uppmärksamhet. Statistiken visar att Sverige är på väg att bli ett klassamhälle. En rapport från i år av UNICEF – Fairness for Children: A league table of inequality in child well-being in rich countries – har undersökt hur stora klyftorna tillåts bli mellan de tio procent av barnen som är mest utsatta i samhället, och de barn som utgör genomsnittet. Barns situation inom fyra områden har analyserats: inkomst, utbildning, hälsa och välbefinnande.

När resultaten sammanvägs hamnar Sverige på alarmerande 23:e plats av 35 jämförda länder. 23:e plats är långt efter de nordiska grannländerna som ligger i topp. Under Sverige ligger länder som Turkiet och Israel. Sverige tillhör de länder som har fallit mest, efter att tidigare ha placerat sig bland toppländerna.

Malmöiten Gustav Möller är arkitekten bakom den svenska välfärdsstaten. Vår mest betydelsefulla socialminister växte upp i Malmö under miserabla förhållanden. Fadern som var smed avled i tyfus när sonen var spädbarn. Mamma Anna slet som städerska och dog utsliten av tbc när Gustav Möller var bara fjorton år. Då hade den begåvade pojken slutat folkskolan ett par år tidigare.

Gustav Möller skrev själv att barndomen i Fattigsverige ”...satte mycket djupa spår i min uppfattning om samhället sådant det inte får vara och sådant det rimligen bör vara.”

Socialdemokraten Gustav Möller visste i ryggrad, själ och hjärta att avgrunder mellan barns uppväxtvillkor inte lägger grunden för ett framgångsrikt, stabilt och rättvist samhälle. Han skulle sannolikt bli bedrövad om han visste att svenska barn numera är mest ojämlika i hela norden. Fler borde bli det.

Pojken finns på riktigt. Han bor inte i en brasiliansk favela utan i Malmö.

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BarnfattigdomBarnskyddBarn

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev