Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Svensk politik skulle må bra av USA-valets energi

Man kan diskutera proportionerna i den svenska bevakningen av presidentvalet i USA. Men jag klagar inte. En bråkdel av den där energin skulle liva upp det svenska politiska systemet.

Publicerad: 17 februari 2016, 05:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaUSAMedier

Då var det dags igen. Under hela 2016 kommer vi översköljas av nyheter från det amerikanska presidentvalet.

Kandidaterna kommer granskas in i minsta detalj. Upphetsade utrikeskorrar kommer stå i direktsändning från olika kampanjevents och tala om opinionssiffror, strategier och supertisdagar.

Först och främst kommer det att handla om spelet. Politiken som tävling.

Jag tillhör själv de där USA-nördarna som älskar att följa utvecklingen under en presidentkampanj. Faktum är att jag till och med har ett klistermärke till stöd för Bernie Sanders på fodralet till min mobiltelefon, vilket enligt Aftonbladets ledarsida placerar mig i kategorin ”manlig skäggvänster”.

Men hur mycket jag än gillar amerikansk politik är det dags att tala om proportionerna. Vad är det som gör att vi får veta så mycket om Ted Cruz, en politiker som är helt chanslös att vinna presidentposten, när vi samtidigt vet så lite om vilka som rör sig nära makten i andra stormakter?

Kina fick till exempel en ny president 2013. Hur många svenskar vet ens vad han heter?

Kina är världens snabbast växande stormakt och världens största ekonomi.

Presidenten heter Xi Jinping.

En förklaring till obalansen i mediebevakning är förstås att Kina är en diktatur där maktspelet sker i det fördolda. USA är en öppen demokrati där valet är ett race där det handlar om att vinna väljarna. Dessutom är det ett spektakel som i runda slängar kostar 50 miljarder kronor.

Men det är inte hela förklaringen.

Även Indien är en demokrati, med en öppen och skarp valkampanj, som ligger i nästan total svensk medieskugga. Jag har följt internationell politik i snart 20 år och ändå är det knappt att jag själv kan dra mig till minnes att premiärministern heter Narendra Modi.

Vi blir helt enkelt inte påminda om den saken särskilt ofta.

Det har skrivits spaltkilometer om denna fixering vid USA, som blivit värre på senare år, och det gäller inte bara för presidentvalen. I december skulle vi öppna våra plånböcker på black friday.

Vi har i princip slutat fira allhelgona, och gått över till det mer kommersiella halloween. Italienarna har druckit kaffe latte i generationer, men det var först när en kaffekedja från Seattle plockade upp det som vi importerade det till Sverige.

Efter primärvalet i New Hampshire den 9 februari rapporterade massmedierna som om vi vore den 51:a delstaten.

Under året kommer delegation efter delegation av svenska politiker, lobbyister, organisationsföreträdare och journalister att resa ”over there” för att studera kampanjen. Miljoner svenska kronor kommer gå åt för att göra oss ännu mer USA-influerade.

Men jag klagar inte. Jag skulle själv gärna resa dit. Hänga med i någon av kampanjerna. Känna energin, förväntan. Ta del av de politiska diskussionerna.

Och – trots allt – längta efter att en bråkdel av den energin kunde ta sig över Atlanten och liva upp det svenska politiska systemet.

Trots alla invändningar som man kan ha mot det amerikanska systemet lyckas kandidaterna ändå samla enorma skaror medborgare som knackar dörr, går på stora möten, befolkar kampanjlokaler och propagerar för sin kandidat. Det är en politisk fest.

Så, vem tänker du rösta på i det amerikanska presidentvalet?

Eller, vänta nu… får vi svenskar alltså inte rösta i USA?

Vad är det som gör att vi får veta så mycket om Ted Cruz, en politiker som är helt chanslös att vinna presidentposten, när vi samtidigt vet så lite om vilka som rör sig nära makten i andra stormakter?

Jesper Bengtsson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaUSAMedier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev