Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Jona Elings Knutsson: Stockholm ska inte vara ett Skansen för de rikas förnöjelse

De rika vill ha de lite trasiga och knasiga omkring sig, för stämningens skull. Lite lagom som tanterna i folkdräkter på Skansen, som man kan välja att beskåda när andan faller på.

Publicerad: 29 juni 2021, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HyresrätterBostadspolitikenJämlikhet

Stockholm har blivit en avfolkningsbygd. Jag går mellan vår hyresrätt och sjukhuset där jag jobbar och gatorna i innerstaden är etniskt rensade undantaget unga kvinnor med barnvagn. De där kvinnorna gjorde mig så glad när vi var nyinflyttade för femton år sedan. Unga föräldrar, precis som jag! Rasifierade, här! Glädjen kom av sig när jag begrep att de var barnflickor som passade de förmögnas avkommor.

Decennier av högerpolitik får oundvikligen konsekvenser. Med en slaktad allmännytta och den segregation som bostadspolitiken medfört, med en välfärd som strypts till miniminivåer och en kollektivtrafik som samtidigt både haltar och blir allt dyrare lämnar nu fler människor huvudstaden och befolkningen minskar. 

Samtidigt som högerpartierna på riksdagsnivå vill införa marknadshyror och göra saken etter värre, börjar deras lokalpolitiker sätta shotsglasen i halsen. Gustav Hemming, Centerpartiet, som är regionråd i Stockholms län berättar för tidningen Mitti om oron för att unga och barnfamiljer flyr. Förra året minskade befolkningen med 5 596 personer. 

LÄS OCKSÅ: Jona Elings Knutsson: Strejkerna och ockupationerna blir fler – om inte Sverige slår om kursen 

Utflyttningen från Stockholm har ökat för varje år sedan 2018 då trenden med en växande befolkning bröts. Hemming är rädd för att regionen ska dräneras, säger han till Mitti. ”Om det bara är medel- och höginkomsttagare som kan bo här, då blir ju Stockholm ett stort Östermalm” förutspår han.

LÄS OCKSÅ: Riv upp reglerna som driver flyttlassen från Stockholm 

Kanske tillhör Hemming den stora majoriteten svenskar som inte vill ha marknadshyror. Enligt en opinionsundersökning som utförts på uppdrag av Hyresgästförningen är sju av tio motståndare mot marknadshyror. Det parti vars väljare hyser starkast sympatier för dyrare hyror är Liberalerna, och även där är stödet bara 38 procent. Frågan om att få bo och att ha råd att bo är så angelägen att den utlöst en regeringskris. 

LÄS OCKSÅ: Löfven: ”Svenska folket vill inte ha extraval nu” 

Jag tror egentligen inte att Hemming ömmar för så mycket för ett jämställt samhälle som för de skatter som går förlorade när befolkningen minskar. Men kanske tycker han på riktigt att Östermalm är en hemskt tråkig stadsdel. Då är han i gott sällskap av dem som köpt dyra lägenheter på Södermalm för att söder har ett så härligt folkliv, för att därefter höja hyran för det udda fiket och stänga ner den sköna musikklubben, eftersom det var för stimmigt där om lördagskvällarna. De rika vill ha de lite trasiga och knasiga omkring sig, för stämningens skull. Men bara lite lagom. Kanske lite mer som tanterna i folkdräkter på Skansen, som man kan välja att beskåda när andan faller på?

Mitt närmaste bad är en kaj vid nybyggda Hornsbergs strand som blev riksnyhet när en bostadsrättsförening försökte vräka kebabresturangen i huset. Närmaste tunnelbanestation är Stadshagen som tillhör den blå linjen, den som går ut till förorter som Rinkeby och Husby. De som bor där ska visst inte lockas med kebab. Men bostadsrättsföreningen förlorade tvisten, och här kan jag fortfarande ligga i skuggan och låtsas som att Stockholm är en stad för alla, när sill och potatis i kylväska packas upp sida vid sida med engångsgrillar och soundsystem. Jag låtsas, och drömmer om att det en gång kan bli sant. Om inte kommer också jag bli en siffra i statistiken över utflyttade. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jona Elings Knutsson

Specialistläkare och författare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev