Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Statlig tvångströja på alla unga är att förfula något fint

Frivilliga hjälpinsatser ska uppmuntras men klarar sig alldeles utmärkt utan tvång. Ungdomar, som tar studenten ska ge sig ut i just den ljusa framtid varje individ ser för sin egen del. Inte tvingas på tvångströja i statens tjänst.

Publicerad: 24 april 2015, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SamhällsskyddIdeella sektornKlimat

En fläkt av gamla DDR-Sverige slog upp när jag öppnade DN i onsdags. Där, på debattsidan, föreslog nämligen ett gäng samlade socialdemokrater, från SSU via LO till gamla avdankade statsråd, att vi ska införa straffarbete för alla ungdomar. Det stod givetvis inte ordet straffarbete men det är innebörden i förslaget om en så kallad ”medborgartjänst” som undertecknarna vill ska införas för alla mellan 18 och 24 år.

Tidigare tvingade vi alla män i den åldern att genomgå värnplikt, vägrade någon blev det fängelse. Enda sättet att slippa var att gråta ut hos en psykolog eller ha ett läkarintyg på någon åkomma som gav frisedel.

Det är sant att systemet ledde till att folk som inte annars hade träffats gjorde det. Jag levde ett tag för länge sedan ihop med en kapten i armén och han vittnade om att till exempel pappor födda utomlands kunde tacka honom med tårar i ögonen för att hans son fick äran att försvara det nya hemlandet. Men det skedde med tvång och det var det som var fel med systemet. Värnplikten var ett enda stort lidande för vissa men man måste ju knäcka några ägg för att göra en omelett, eller hur var det nu? När i dag värnplikten bygger på frivillighet får vi ändå en blandning av människor mellan samhällsklasser och bakgrund, som alla har det gemensamt att de just är där av fri vilja och av lust.

Men nu tycker alltså partiet, som har en särskild fäbless för just tvång som styrmedel, att vi återigen ska tvinga unga som precis gått ut gymnasiet och är redo att ta sig an världen, till en påhittad plikt. Vad de ska göra rent praktiskt är dock mycket oklart. Det finns nämligen inga förslag. Inte heller hur detta ska gå till eller vad det kostar. De mumlar i artikeln om framtida katastrofer, diffusa klimathot, störningar i el-systemet och hänvisar till branden i Västmanland.

Om de förväntar sig att dessa 18-åringar alltså ska flyga vattenbombplan över brinnande skog eller fixa stora elavbrott framgår inte. Inte mycket alls framgår faktiskt i detta lata hafsverk till ”rapport”.  Allra mest framgår det dock med önskvärd tydlighet att undertecknarna längtar efter en tid då politikerna bestämde mer över människor. En tid då tvång var det vanliga och inte ifrågasatt av de lydiga undersåtarna, som glatt lämnade över beslutanderätten över sina liv till politiker. Det finns något tragiskt över hela förslaget tycker jag. En desperation i insikten att tiden har sprungit iväg från socialdemokratin och från det gamla sättet att styra och famlandet efter att försöka spola tiden tillbaka.

Det finns en stor tankevurpa i det här också. För medborgerliga insatser som sker vid krislägen och som skedde i Västmanland har alla det gemensamt att de är frivilliga. De bygger på lust att hjälpa. Människor vill nämligen helt utan egen vinning faktiskt hjälpa sina medmänniskor i nöd. Att då sätta en tvångströja på samtliga ungdomar i landet och tvinga dem till samma medborgerliga insatser som en massa andra människor gör helt på eget initiativ är att förfula något fint.

Frivilliga hjälpinsatser ska uppmuntras men klarar sig som synes alldeles utmärkt utan tvång. Ungdomar, som precis sjungit ”….och den ljusnande framtid är vår” ska göra precis det – ge sig ut i just den ljusa framtid varje individ ser för sin egen del. Ta del av livet som vuxen och välja den väg som passar just dem.

Inte skjuta upp allt det här för att efter Nordkoreansk modell sättas i tvångsarbete hos staten först. Och gamla bittra tvångsivrare tycker jag ska kasta sitt trötta förslag i papperskorgen där det hör hemma och ägna sig åt nog konstruktivt i stället.

Människor vill nämligen helt utan egen vinning faktiskt hjälpa sina medmänniskor i nöd. Att då sätta en tvångströja på samtliga ungdomar i landet och tvinga dem till samma medborgerliga insatser som en massa andra människor gör helt på eget initiativ är att förfula något fint.

Rebecca Weidmo Uvell, Företagare, Slöseriombudsman

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev