Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Staten måste värna vaccinationsmoralen

Statens skamliga hantering av de narkolepsidrabbade bidrar knappast till att höja vaccinationsmoralen. Var är svenska politiker som annars pläderar för att den humanitära stormakten måste hjälpa nödlidande?

Publicerad: 17 mars 2017, 04:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VaccinationerFolkhälsa

År 1918 slutade begravningsklockorna aldrig att ringa. Det som först verkade vara en vanlig influensa utvecklades till en ohygglig farsot. De smittades lungor fylldes med blod och de drunknade i sina egna vätskor. De kommande två åren blev likkistor en bristvara. Minst 50 miljoner människor avled globalt. Nära 40 000 dog bara i Sverige av spanska sjukan.

Forskare världen över är eniga. Frågan är inte om en världsomspännande epidemi, pandemi, hemsöker mänskligheten igen utan när. Den snabba spridning som en smitta kan få i globaliseringens tid gör det svårt att hinna tillverka vaccin och genomföra massvaccinationer. Men det förutsätter att människor vill vaccinera sig. Att mammor och pappor vågar låta sina små få sprutan. Det gäller sorgligt nog även beprövade vacciner.

Nu kommer larmrapporter om att den fruktade mässlingen åter sprider sig bland svenska barn. Statens skamliga hantering av de narkolepsidrabbade bidrar knappast till att höja vaccinationsmoralen. Nästan samtliga insjuknade var minderåriga vid vaccinationstillfället mot svininfluensa för sju år sedan.

Förra året presenterade folkhälsominister Gabriel Wikström ett lagförslag som ska garantera ersättning till de sjuka, maximalt 10 miljoner kronor per person. Nyligen slog Charles Olsson, anhörig till narkolepsidrabbad, larm om att det absolut inte innebär 10 miljoner kronor på ett bräde, utan enstaka tusenlappar i månaden. Först om offret lever 300 år kan det bli fråga om 10 miljoner. Varför är staten så satans snål mot de som följt order och dömts till en livslång neurologisk sjukdom?

Påbudet 2009 var att alla skulle vaccinera sig. Alla. Av lojalitet. Staten friskrev samtidigt läkemedelsbolaget från biverkansanspråk. De minsta våra folkvalda kan göra är att inte tvinga offren in i fattigdom. Det är ingen stor grupp vi talar om. Några hundra personer. Krossade livsdrömmar kan aldrig ersättas, men ekonomisk trygghet kan lindra smärtan. Finland garanterar full ekonomisk ersättning till alla som insjuknat i narkolepsi efter vaccination. Var är svenska politiker som annars pläderar för att den humanitära stormakten måste hjälpa nödlidande?

Att ha narkolepsi är att släpa på en kronisk fotboja av trötthet, koncentrationsrubbningar, hallucinationer och ofrivilligt insomnande. Känslor måste undvikas. Rädsla, skratt eller en orgasm kan utlösa tillfällig förlamning. Att gå på en fest, leva i en parrelation eller vara förälder kan kännas oöverstigligt. De som lider mest kommer aldrig kunna försörja sig själva.

Att staten tar sitt ansvar är inte bara en fråga om anständighet, det handlar även om förtroende. Förra året lät SVT lät genomföra en opinionsundersökning som avslöjar att endast 36 procent svarar ja på frågan om de skulle acceptera vaccin vid nytt larm. Gabriel Wikström bör läsa på om spanska sjukan men även digerdöden. Pesten skördade en tredjedel av Europas befolkning under 1300-talet. En pandemi som inte hejdas kan utlösa social kollaps och hota världsekonomin. MSB bedömer att nästa stora pandemi drabbar oss inom fem till femtio år. Då blir tillit hårdvaluta.

LÄS ÄVEN: Avfärda inte människors oro för vacciner

Varför är staten så satans snål mot de som följt order och dömts till en livslång neurologisk sjukdom?

Jenny Sonesson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

VaccinationerFolkhälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev