Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Ställ inte välfärden mot flyktingarna, S

Att regeringen väljer att hålla fast vid krona för krona-strategin är olämpligt, dumt och ostrategiskt i tider av flyktingkris. Nu krävs i stället låneinvesteringar för att klara ett anständigt flyktingmottagande och andra nödvändiga reformer.

Publicerad: 28 oktober 2015, 05:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaFlyktingmottagandeVälfärd

I måndags läckte diverse mejl ut från finansdepartementet om besparingar som nu anses krävas för att finansiera flyktingkrisen.

Max Elger, hårdför budgetkramande statssekreterare hos Magdalena Andersson (S) som skrivit mejlen, eftersöker i denna ”besparings-leak” nedskärningar i form av bland annat ”senareläggning av satsningar i budgeten”.

Det tragiska är att detta ska till, inte för att klara nödvändiga reformer eller fixa jobben, utan för att inte riskera att bryta utgiftstaket.

Max Elger var i min värld mest känd för att på ett möte om det socialdemokratiska partiprogrammet som antogs 2013 ha sagt att det inte behövdes något partiprogram, eftersom det räckte med partiets ”Affärsplan”.

Nu har tydligen även detta strategidokument kokats ner till en speceriräkning som ska kapas underifrån.

Regeringens problem just nu är att den inte verkar ha någon strategi som sträcker sig längre än till nästa omröstning i riksdagen.

Att i detta allvarliga läge, när flyktingförläggningar och radikala antirasisters hem brinner nästan varje natt, hålla fast vid krona för krona-strategin är rent olämpligt.

Det är så dumt och så ostrategiskt att det känns som att man följer en instruktionsbok författad av SD:s Mattias Karlsson som heter ”Hur vi gör SD till största parti 2018”.

Jag tror att Sverige klarar att ta emot flyktingar i mycket stor omfattning om det sköts ordentligt. Lösningen är antingen klassisk socialdemokratisk politik: stark stat, expanderad offentlig sektor och byggande - utjämningsmodellen - eller högervägen med sänkt standard, villkorad välfärd och försämrade kollektivavtal.

Dessvärre verkar socialdemokraterna nu tro att man hittat en slags medelväg, fast man i praktiken accepterar högerns lösningar. Socialdemokraterna borde stå upp för sin egen samhällsmodell.

Det är populärt i dessa tider att tala om ett Sverige som faller sönder. Om att vi måste hålla ihop landet. Det låter ansvarsfullt. Men sedan fortsätter det politiska etablissemanget från S till KD med samma politik som gynnar ett fåtal och missgynnar ett flertal.

Man skissar på besparingar i välfärden i en av de mest återhållsamma vänsterbudgetar som lanserats i historien. Samtidigt som man i den migrationspolitiska överenskommelsen anno vecka 43 ökar på rut-avdragen.

Samtidigt som man inte gör något för att avvisa de ensamgynnande flyktingkapitalister á la Jan Emanuel Johansson eller Bert Karlsson som tar mellan 60 000 och 70 000 kronor för en placering.

Krona för krona-principen måste avskaffas nu. Nu krävs låneinvesteringar, vilket LO föreslagit. Kostnaderna för ett anständigt flyktingmottagande måste finansieras tillsammans med andra nödvändiga reformer.

Dessa saker får inte stå emot varandra. Regeringen måste visa att vi klarar både flyktingmottagande och välfärd.

Är det någon som ska betala detta kalas är det de som haft skördefest i åtta år. De mest välbärgade som fått enorma skattesänkningar, slopad fastighets- och förmögenhetsskatt på toppen av rot och rut samt alla företagssubventioner.

För problemet är följande: Varje gång finansministern eller hennes stab upprepar att vi har ett ”kärvt ekonomiskt läge” eller måste ha en ”mycket stram budget” är det som att en liten filmscen spelas upp i hundratusentals människors hjärnor. ”Vi har inte råd med någonting annat än invandringen”, tänker de och därmed förstärker regeringen SD:s övergripande budskap.

Vill Socialdemokraterna ens vinna nästa val? Och vad vill man ha uppnått när man möter väljarna 2018? Vad är den politiska planen? Eller rymdes den inte i budgeten?

Dessvärre verkar socialdemokraterna nu tro att man hittat en slags medelväg, fast man i praktiken accepterar högerns lösningar. Socialdemokraterna borde stå upp för sin egen samhällsmodell.

Daniel Suhonen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev