Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Nils Karlsson: Staffanstorp är nog landets töntigaste kommun

Vi befinner oss på ett sluttande plan när tjänstepersoner tvingas till alltfler avsteg från lagstiftningen för att tillmötesgå politikers egon och populistiska nycker.

Publicerad: 11 april 2019, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

TerrorismSocialtjänstenFörsörjningsstödIS-återvändarna

Sveriges töntigaste kommun är med största sannolikhet Staffanstorp. Kommunfullmäktige bekräftade det genom att ställa sig bakom kommunledningens förslag att vägra återvändande IS-terrorister kommunal service - allt från sophämtning till ekonomiskt bistånd. Alla vet att det både är omöjligt och olagligt att göra det men i Staffanstorp är godhetssignalering viktigare än andra angelägenheter. Möjligen är det horder och åter horder av terrorister som rest från Staffanstorp till kalifatet i Irak och Syrien så att det motiverar beslutet – men troligen är det vi sett Kommunsveriges motsvarighet till att besvara frågan om du slutat slå sin fru med ett rungande ja.

Det finns mycket att uppröras över med beslutet. Dels är det fånigt och dels så är det fel att skamlöst utnyttja en internationell tragedi, ett folkmord, och ett outsägligt lidande för personlig marknadsföring och uppmärksamhet, vilket Staffanstorps moderata ledning nu gjort. Till och med SD kallar det i Sydsvenskan (10/4) för klassisk SD-populism. Men där tycker jag SD är för hårda mot sig själva – SD:s kommunala yrkanden brukar trots allt inte helt bortse från gällande lagstiftning. Det är också synd att kommunala nonsensutspel tar uppmärksamheten från den viktiga frågan om hur Sverige ska hantera de terrorister som är svenska medborgare eller har uppehållstillstånd.

Det är såklart inte bara moderater som kan få för sig att använda sig av en kommun som om den vore en arg debattartikel. Det är lika fånigt att till exempel försöka utropa sin kommun, i det här fallet Göteborg, till en kärnvapenfri zon. Problemet med Staffanstorp är den uppmärksamhet den staffantorpska uppmärksamhetstörsten fått. För det kan locka andra politiker att göra detsamma – alltså fatta en massa beslut utifrån personliga behov av att synas i stället för vad som är lagligt eller ens bra för kommunen.

För en tjänsteperson i en politiskt styrd organisation är krav på att bryta mot lagen komplicerat. Politiker är ett släkte som är i behov av att verka handlingskraftiga och de är sällan experter på de områden de är satta att besluta över. För det mesta är det bra. Politiker ska vara lekmän och styra i enlighet med sina värderingar, men det måste kännas frustrerande för expertisen. Lägg till det att vad som helst kan hända när det är valår. Men Staffanstorp är något utöver det vanliga eftersom de beslutat att tjänstepersonerna ska bryta mot lagen, att begå tjänstefel. Med flit.

Vi kan inte, vi får inte, acceptera en situation där kommuner sätter sig över den svenska lagstiftningen, för det kan verkligen vara ett sluttande plan där tjänstepersoner tvingas till alltfler avsteg från lagstiftningen för att tillmötesgå politikers egon och populistiska nycker. IS-terroristerna är extremfallet men vi kan mycket väl få se andra grupper exkluderas från den kommunala gemenskapen. Andra kriminella. Fattiga. Arbetslösa. Staffanstorp är som ett pilotprojekt för att låta kommuner välja sina medborgare och det finns inget gott som kan komma ur det. Alltså borde vi bara titta på Staffanstorp när de viftar med sin godhetsflagga, skaka på huvudet och säga ”Staffanstorp, gå hem. Du är full”.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Karlsson

Föreläsare och filosof, inte längre miljöpartist

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev