Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gästkrönika

Språkpraktik ger integration

En sak är säker, kommunerna och Arbetsförmedlingen klarar inte på egen hand att se till att nyanlända svenskar kommer i arbete. Om integrationen ska snabbas på krävs samarbete mellan näringslivet och det offentliga. I Luleå har ståljätten SSAB i dagarna tagit ett annorlunda och lovvärt initiativ.

Publicerad: 2 december 2014, 05:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Just nu pågår det en rad krig, konflikter och trakasserier av människor runt om i världen som ökar flyktingströmmarna. Hela samhällen i Mellanöstern bombas sönder och människor står helt utan trygghet. Regimer jagar individer eller grupper för deras religion, etnicitet, sexuella läggning eller åsikt. Även det ökar behovet av att hitta fristäder på andra håll i världen för kortare eller längre tid för att kunna överleva eller leva ett fungerande liv.

Sverige står som ett av de länder i den fria världen som är villigt att ta emot medmänniskor som behöver skydd och trygghet. Av de prognoser som presenteras är det ett stort antal människor som förväntas komma till Sverige och andra länder i Europa på grund av den oro vi ser i delar av världen.

En av Sveriges utmaningar är att se till att våra nyanlända svenskar snabbare kommer i arbete. Vi vet att det är viktigt för individ och samhälle att vi alla bidrar genom att jobba. Hur ska vi då snabba på vägen ut på ordinarie arbetsmarknad?

En sak är säker och det är att kommunerna och Arbetsförmedlingen inte klarar detta själva. Det måste finnas företag som är redo att erbjuda praktikplatser och anställningar.  Redan i dag tar många företag ett stort ansvar för att utrikesfödda ska få en fot in på arbetsmarknaden. Det är välkommet och mer behöver göras.

Ibland måste man hjälpas åt för att det ska hända saker. SSAB uppvaktade kommunledningen i Luleå för en tid sedan med en idé för att utrikesfödda skulle bli möjliga att anställa i ökad omfattning. En förutsättning att bli anställd är ofta att du kan svenska. Att lära sig språket och få visa vad man går för på jobbet genom det vi kallar språkpraktik måste onekligen göra det lättare att sen bli anställd.

Jag tror det är mer sånt här vi ska göra runt om i Sverige. Det kommer krävas ett djupare och mer omfattande samarbete mellan näringslivet och offentliga aktörer om integrationen ska snabbas på och gå smidigare. Av historien vet vi att detta är en svag gren i Sverige. Inträdet på arbetsmarknaden tar för lång tid och många kommer inte alls in. Så kan vi inte ha det. Utanförskapet ska vi med all kraft bekämpa.

Min förhoppning är att staten nu inte bara fokuserar på flyktingmottagandet i ett akut skede, utan även bistår med ekonomi och stöd till oss som i praktiken ska jobba med integrationen. Alla behöver vara med och bidra till Sveriges fortsatta utveckling och tillväxt.

Det kommer krävas ett djupare och mer omfattande samarbete mellan näringslivet och offentliga aktörer om integrationen ska snabbas på och gå smidigare.

Niklas Nordström, kommunalråd (S) i Luleå

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev